28.09.2017

Германски вериги магазини с ниски цени на път към Голямата четворка на Обединеното кралство

Германски вериги магазини с ниски цени на път към Голямата четворка
Германски вериги магазини с ниски цени на път към Голямата четворка – EVS Translations

Германските вериги супермаркети с ниски цени Aldi и Lidl изглежда са най-бързо разрастващите се супермаркети, като Aldi увеличи пазарния си дял до 7%, а същевременно пазарният дял на Lidl достигна 5,2%.
В резултат понастоящем Aldi е петият най-голям супермаркет във Великобритания, като с това измести Co-op в началото на тази година, а Lidl зае седмото място, след като измести Waitrose миналия месец.

Общият пазарен дял на германските супермаркети с ниски цени нарасна с почти 80% през последните 4 години, а двете вериги оповестиха плановете си за удвояване броя на магазините си в Обединеното кралство през следващите 5 години.

Освен това последните данни от изследователската фирма Kantar Worldpanel сочат, че продажбите на четирите най-големи супермаркета в Обединеното кралство, известни като „Голямата четворка“, са нараснали само с около 2,5% за периода от средата на февруари до средата на август тази година или за да бъдем по-прецизни: продажбите на Tesco са нараснали с 3,0%, на Sainsbury’s − с 2,0%, на Asda − с 1,4%, а на Morrisons с 2,6% в сравнение с нарастващите продажби на Lidl с 18,9% и на Aldi − със 17,2% за същия период, като двете германски вериги заедно успяват да привлекат почти две трети от клиентите във Великобритания и се превръщат в предпочитани супермаркети за английските семейства.

Макар гласуването за излизане на Великобритания от Европейския съюз да може да се разглежда като допринасящ фактор за високия темп на растеж на Aldi и Lidl,, съществуват множество други причини, които стоят зад успеха на германските търговци на дребно.
Веригите гиганти се гордеят с дългогодишния си успех в цяла Европа и в Германия, чийто пазар на стоки с ниски цени и високо качество е обявен пословично за „най-трудния за търговците на дребно“ и именно там се провали дори Walmart, като откри с горчивина, че формулата му и усилията за локализиране определено не са пригодни за всяка култура.

За разлика от провала на американската корпорация за продажба на дребно на германския пазар, Aldi и Lidl са доста успешни в разрастването си в Северна Америка, като Aldi планира да добави нови 900 магазина към съществуващата верига от 1600 локации, а Lidl, който току-що навлезе на американския пазар, обяви планове за разширение със 100 локации в рамките на следващата година и обещава цени до 50% по-ниски от тези на съпоставими продукти в други магазини.

Двете вериги инвестират много в проучвания на пазара и на поведението на клиентите и прилагат всеобхватни стратегии за локализиране, фокусирани върху социално-културните особености на определен пазар и неговите клиенти, заедно с основните съставки на тяхната формула за успех − относително малки магазини с ограничен избор, ниски цени и почти 90% продукти със собствена марка.

И точно богатата селекция от продукти със собствена марка, която предоставя основните конкурентни предимства, е тази, която разграничава в голяма степен европейските и американските пазари, като последните все още разглеждат собствените марки главно като избор на ниско качество за бедните, докато европейските потребители − частично благодарение на сътрудничеството на Lidl със знаменитости като Парис Хилтън, главния готвач-звезда на Michelin Кевин Лав, и Хайди Клум − имат склонност да разглеждат стоките от веригите магазини с ниски цени като „качествени продукти на достъпни цени“.

Скорошните сътрудничества и маркетинговите кампании на Aldi също така играят голяма роля за рекламиране на качеството и положителното влияние върху възприятията на потребителите относно марката.

И когато добавим собствените марки вина, отличени с награди, и първокласната храна (само да споменем омар и хайвер) към знаменитостите, които се застъпват за качеството и вида на продуктите от веригите магазини с ниски цени, от Aldi и Lidl естествено се очаква да окажат дори още по-голям натиск върху веригите супермаркети от Голямата четворка на Обединеното кралство и не само защото продуктите им са на по-ниски цени.

Aldi и Lidl са доказателство за международен успех, който може да се постигне, когато маркетинговите стратегии и тези за локализиране са добре съгласувани и са в центъра на бизнес модела на марката.

EVS Translations предлага собствените си услуги на международните пазар от вече почти 30 години и знае как да Ви помогне да определите кампаниите и пазарите, които са печеливши за Вас, и да Ви помогне за повишаване на продажбите, глобалния растеж и лоялността на клиентите.

Щракнете тук за цялостен преглед на нашите сертифицирани услуги за индустрията за потребителски стоки.