23.09.2019

Алткойн / Altcoin

Алткойн / Altcoin – Дума на деня – EVS Translations
Алткойн / Altcoin – Дума на деня – EVS Translations

Биткойн….Биткойн…. Биткойн. Следене промяната на стойността на биткойн, новини за биткойн и т.н. Без значение в коя част на света живеете, какво работите или доколко сте в крак с развитието на криптовалутите, вероятно поне сте чували за водещата криптовалута. И макар че криптовалутата Биткойн определено получава лъвския дял от вниманието на публиката и медийното покритие, много хора започват да осъзнават, че съществува цял нов свят от възможности, свързани с криптовалутите, които чакат да бъдат открити. Днешната дума отива отвъд крипто айсберга. Добре дошли в света на Алткойн.

Ако започнем с името, altcoin е съчетание от съкратената форма на думата alternative (алтернатива) и думата coin (монета). Думата alternative идва директно от средновековната латинска дума alternativus, която пък идва от корена alter, със значение „друг, различен“ и може да бъде дефинирана като „предлагане на един или друг от два или повече предмета“. Използвана е за пръв път в творбата от 1540 г. Registrum Secreti Sigilli Regum Scotorum. (Регистър на тайния печат на Шотландия), редактирана от Дейвид Хей Флеминг през 1921 г., където пише следното: „Архиепископът на Санктандроа и Уилиам, епископ на Абърдийн, покровителства алтернативата на споменатото лице“. Колкото до втората дума, coin, въпреки че има предположения, че идва директно от coin (монета) в Bitcoin, всъщност тя идва от старофренската coing, със значение на „марка или монета“, произлиза от латинската cuneus (клин) или в този случай „част или парче от нещо“. Въпреки че първата употреба на термина около 1350 г. го ограничава в архитектурния смисъл на клин, около 1386 г. той започва да се употребява в смисъл на монета, както може да се види в „Разказ на Школаря“ в Кентърбърийски разкази на Чосър: „Монетата е красива за окото.

И така, какво представлява Алткойн и откъде се появи? По същество, на най-просто ниво, алткойните са алтернатива на криптовалутата Биткойн. Това може да звучи банално, но е истина: тъй като е първата децентрализирана дигитална валута с равноправен достъп, а и понеже е високо доходоносна, криптовалутата Биткойн, първоначално издадена през 2009 г., естествено привлече голямо внимание; но това не означава, че Биткойн е идеалната криптовалута и не създава проблеми. Успехът на биткойн, както и големите недостатъци на тази криптовалута станаха причина за появата на алтернативи. Въпреки че е невъзможно да се проследи произходът на термина altcoin, като имаме предвид, че първите две конкурентни на Биткойн криптовалути – Лайткойн и Неймкойн, се появиха през 2011 г., логично е да се предположи, че терминът е възникнал някъде по същото време.

Като обхваща приблизително 70% от общата стойност на криптовалутите, Биткойн е безспорният шампион на пазара, но, както споменахме преди това, съвсем не е идеалната криптовалута – и ето тук идва Алткоинът, една по-различна и по-усъвършенствана криптовалута.

Ето няколко примери:

  • Плащанията, извършени с биткойн, не могат да се проследят; но потребителят, който извършва плащането, е проследим. За някои това създава огромен проблем с поверителността/анонимността. Някои доставчици на алткойни като Monero, Zcash и Dash притежават вградена функционалност, която осигурява по-голяма степен на поверителност/ нонимност на заинтересованите потребители.
  • Главната счетоводна книга на Биткоин е създадена така, че позволява само определен брой транзакции във всеки блок, което се случва на всеки 10 минути. Това се равнява на 7 транзакции в секунда, което означава, че при обема на транзакциите през 2019 г., обработката на конкретна транзакция може да отнеме час (към юни 2019 г.). Доставчици, използващи счетоводни книги с различни/разширени размери като Ripple, NEO и Futurepia, могат да обработват над 1000 транзакции в секунда.
  • В началния си период криптовалутата биткойн можеше да се добива от обикновен централен процесор (CPU), но тези дни отдавна са отминали – както е отминало и времето на използване на графичен процесор (GPU) за добив на биткойн. Днес биткойн може да се добива само от ASIC (интегрални схеми за специфични приложения), които са много по-бързи от гореспоменатите опции, но са по-скъпи за покупка и поддържане, а това означава, че така се намалява броят на „миньорите“ или „копачите“, което проваля стремежа към децентрализация. За да се борят с това, много алткойни, като Electroneum, BitTube и Ethereum, се стремят да увеличат цялостния децентрализиран характер на криптовалутата си (или, ако предпочитате, да я демократизират) чрез ограничаване или забрана на използването на ACIS.

 

При наличието на повече от 4000 различни алткойни в момента, изглежда съществува криптовалута за всичко, което търсите, било то бързина, поверителност, сигурност и т.н. Така че, макар че в момента делим криптовалутите на биткойн и „всички останали“, може би „всички останали“ заслужават втори поглед.