15.03.2018

Интелигентни преводи за интелигентни магазини за търговия на дребно

Интелигентни преводи за интелигентни магазини за търговия на дребно - EVS Translations
Интелигентни преводи за интелигентни магазини за търговия на дребно – EVS Translations

На много хора на пръв поглед може да им се стори необичайно, че интернет базирано дружество, оценявано на 179 милиарда USD, получава голяма публичност само за отварянето на малък магазин близо до централата си. От друга страна, като вземем предвид, че това е Amazon – дружеството, което революционизира търговията на дребно с продукти и услуги като Kindle, Prime (във всичките му варианти), Fire и Echo – а магазинът за пръв път разкрива технология, която може да промени начина, по който пазаруваме в традиционните физически магазини, този малък магазин може коренно да промени статуквото, както направиха толкова много други иновации на Amazon.

Независимо дали хората обичат да пазаруват или пазаруват набързо през обедната си почивка, основната идея се крие във факта, че проблемът, който губи време и причинява недоволство, несъмнено е процесът с плащането на касата. Досега сме били свидетели на незначителни иновации, като например технологии за сканиране на баркодове, устройства за касово самообслужване и дори интелигентни колички за пазаруване, но тези решения само смекчават проблема, вместо да го решат. Концепцията зад Amazon Go, предложена за пръв път през 2015 г., елиминира проблема с касовото обслужване, като премахва нуждата от такова.

По разбираеми причини Amazon не разкрива много подробности за технологията, която помага за реализирането на това начинание; ние обаче имаме основна представа за начина, по който тя работи. След като изтеглите и настроите приложението на смартфона си, просто сканирате един QR код при влизане в магазина. Оттам нататък магазинът използва сложна мрежа от сензори за стелажи (които засичат кога даден продукт е свален от даден стелаж и дали после е върнат), технология за разпознаване на лица (която засича кой е взел продукта), както и мощни камери (които сканират кода върху опаковката на продукта). Когато приключи с пазаруването, клиентът напуска магазина, което активира приложението и го кара да използва информацията на клиента, за да обработи плащането чрез автоматично таксуване на сметката на клиента за продуктите, които той е купил, и изпраща касовата бележка към приложението.

По-ранната технология за интелигентни колички, която позволява на камерите или сензорите в количката да сканират продукти, имаше потенциалът да бъда крачка напред, но тя не е имала за цел да елиминира процеса на касово обслужване, нито пък е синхронизирана автоматично с акаунта на клиента. Красотата на технологията Just Walk Out се крие в това, че предлага начин за пълно елиминиране на касовото обслужване без компромиси. Изчислителната мощ, необходима за наблюдението на сензорите на стелажите, за разпознаване на клиентите, за анализиране на данни от камерите и за съотнасяне на всичко към индивида наистина променя играта за сектора за продажби на дребно; както твърди Дилип Кумар, вицепрезидент на технологиите на Amazon Go, идеята е да „изпитаме границите на компютърната визия и машинното самообучение“, за да осигурим „безпроблемно преживяване за клиентите ни.“

Технологията Just Walk Out ще предостави огромно количество информация за начина, по който клиентите пазаруват, техните пазарни навици, за устройството на магазина и потока на клиенти и т.н., което означава, че ще бъде от огромна полза за сферата на потребителските стоки като цяло. Въпреки това различните хора и различните култури пазаруват по различен начин и данните имат значение единствено ако се отнасят до целевата демографска група. След като гарантират, че правилните данни са анализирани и правилната реакция към данните е предадена ефективно, за мениджърите на световните марки е важно да сключат партньорство със специализиран и опитен доставчик на езикови услуги, за да увеличат максимално ефективността и да предоставят най-доброто преживяване на своите клиенти.

EVS Translations е идеалният доставчик на решения от един източник към сферата на световните потребителски стоки в ерата на решенията за „бизнес разузнаването“ (Business Intelligence), ръководени от еволюцията на невронния машинен превод, „дълбокото учене“ (Deep Learning), изкуствения интелект и „големите данни“ (Big Data).

При ежедневен превод на над 50 000 изречения на десетки езици в продължение на вече над 25 години, EVS Translations разполага с така наречените „големи данни“ вътрешно.

Големият екип от талантливи вътрешни специалисти в офиси из Европа и в Северна Америка, в това число експерти по уеб и видео технологии, преводни технологии, маркетинг, проектен мениджмънт и право, ръководят производителността в езиковите услуги и ги правят по-интелигентни за клиентите си.

EVS Translations може да подпомага брандове от сферата на потребителските стоки в разрастването им и печеленето на лоялни клиенти в световен мащаб, като предоставя решения като: решения за обработка на видео съдържание и преводи, вътрешни обучения, чатботове в приложения и цялостна онлайн поддръжка на клиенти, опаковане на продуктите и цялостна локализация на маркетинговите кампании.