06.02.2017

Антиоксидант / Antioxidant

Антиоксидант
Антиоксидант / Antioxidant – Дума на деня – EVS Translations

Най-общо казано антиоксидант е нещо, което работи срещу окисляването.

Например окисляването в нашите тела е химическа реакция, която може да произведе свободни радикали, водещи до верижни реакции, които могат да увредят клетките в тялото. Или с други думи, кислородът е жизнено важен за съществуването ни, но неговите силно реактивни молекули имат способността да увреждат нашите органи и системи.

И макар нашите тела да притежават естествен механизъм за борба срещу вредите от окисляването, по-добре е да подпомогнем тези антиоксиданти, метаболити и ензими.

Съществуват два основни вида антиоксиданти край нас индустриални химикали и естествени химикали, които се съдържат в храните.

Индустриалните антиоксиданти имат различни предназначения, като консерванти в храната и козметиката, макар че според различни изследвания, хранителните добавки нямат особено положителен ефект върху здравето и предпазването от болести и е по-добре да запълним диетата си с естествени антиоксидантивитамин A, C и E и ензими, които балансират организма отвътре.

И като заговорихме за това, явно трябва да включим в диетата си сок от боровинки и нар. И сурови ядки, както и всичко в суров вид. Продължителната термична обработка не е най-добрият приятел на антиоксидантите. Откровено казано, няма нищо лошо в сготвените артишок, зеле, спанак, цвекло, кейл, боб и т.нЕ, да, вкусът им изобщо не се доближава до този на пицата, но пък да не забравяме антиоксидантите! От положителната страна на уравнението са и кафето и чая сега вече със сигурност сте по-добронамерени към антиоксидантите, нали? Освен това можем да кажем „добре дошли в антиоксидантния рай“ на черния шоколад и червеното вино.

Ако се върнем към думата antioxidant, ще забележим, че очевидно представката anti- означава, че антиоксидантът би трябвало да противодейства на оксиданта, т.е. на окислителя.

Думата oxidant навлиза в английския език около 1800 г. като заемка от френски език. А и не забравяйте, че кислородът е бил „открит“ едва през 1770 г., а името му е изковано през 1778 г. от френския химик Антоан Лоран Лавоазие като съчетание на две гръцки думи: oxy (киселина) и gene (създавам, сътворявам). Защо киселина? Защото Лавоазие погршно е смятал, че всички киселини съдържат кислород.

Думата antioxidant като агент, който инхибира окисляването, се появява много по-късно − през 20-те години на 20 век. Индустриалната революция открива ролята на антиоксидантите при стабилизацията на петролните продукти при крекинг.

А през 50-те години антиоксидантите започват да се употребяват като хранителни консерванти, които предпазват хранителните стоки от неприятни миризми и обезцветяване в резултат на окисляване.

И макар да няма абсолютно съгласие относно това кой и кога е открил ползите за здравето от естествените антиоксиданти, а и всеки антиоксидант има своята уникална история на откриване, основното известно предимство от консумацията на антиоксиданти съвсем ясно е формулирано като забавяне признаците за стареене, намаляване на риска от рак, подпомагане на детоксикацията и най-общо казано – удължаване продължителността на живота.