05.09.2018

API / Application Programming Interface / Приложен програмен интерфейс

API / Application Programming Interface / Приложен програмен интерфейс
API / Application Programming Interface / Приложен програмен интерфейс – Дума на деня – EVS Translations

Най-общо казано API или приложен програмен интерфейс е набор от инструкции за програмиране, които казват на уеб базираните софтуерни приложения как да взаимодействат и общуват помежду си, или с други думи, това е софтуерен код, който съпровожда уеб приложение, и е предназначен по-скоро за поддръжката на компютър, а не за пряко взаимодействие с потребителя, и това дава достъп до услугите на приложението, които разработчиците могат да интегрират в собствените си уеб продукти.

Приложният програмен интерфейс (API) е използван за пръв път през 60-те години с процедурни езици и обикновено се представя като библиотеки, а първата документирана употреба на термина в областта на системите за бази данни е в доклад, озаглавен: Взаимовръзки и мрежови подходи: сравняване на приложни програмни интерфейси, представен през 1974 г. в Амстердам, Холандия, на семинар на тема „Описание на данните, достъп и контрол“ на ACM SIGFIDET (Специална група по интереси за описание и превод на файлове (днес под името SIGMOD).

През 80-те и 90-те години се появява обектно-ориентираното програмиране (OOP) заедно с изграждането на между-организационни приложения с XML и HTTP протокол. През 1998, SOAP (Simple Object Access Protocol) е проектиран като стандартен протокол за съобщения, използван от уеб услугите за обмен на данни и става известен със своята сложност и трудността при въвеждането и употребата си. Като алтернатива софтуерният архитектурен стил REST (Representative State Transfer) е представен за пръв път в дисертацията на Рой Филдинг за софтуерна архитектура, определяща правилата за общ език, чрез който софтуерът би могъл да комуникира.

Създаването на API за уеб сървъри или браузъри предшества въвеждането на концепцията на Филдинг с няколко месеца, когато на 7 февруари 2000 г. американската компютърна компания Salesforce става първият доставчик, който пуска публично достъпни XML API, за да даде възможност на клиентите да споделят данни в различни бизнес приложения и да доставят това, което познаваме днес като Софтуер като услуга (Software-as-a-Service).

На 20 ноември 2000 г. eBay стартира свой приложен програмен интерфейс заедно с програмата на eBay Developers, за да „предостави инструментите, от които се нуждаят разработчиците, за да създадат приложения, базирани на технологията на eBay“. Amazon навлиза в света на API, задвижвани от електронната търговия, като стартира своите уеб услуги, позволявайки на разработчиците да включат съдържанието и характеристиките на Amazon в уеб продуктите си.

Появата на социалните платформи води до създаването на нови приложни програмни интерфейси (API) въз основа на функциите за социалното споделяне и изграждането на връзки.

На 29 юни 2006 г. Google стартира приложния програмен интерфейс на Google Maps, с което поставя началото на тенденцията на комбинираните API, които съчетават данни от различни уеб приложения и така създават нов; като карта, показваща всички ресторанти наблизо или проследяване на пешеходен маршрут.

EC2, уеб услуга на Amazon или услугата за складиране в облак Elastic Compute Cloud и Google’s App Engine проправиха пътя на облачните платформи за разработчици и виртуалните сървъри за хостинг на уеб приложения.

Истинският крайъгълен камък бе през юни 2009 г., когато на пазара се появи iPhone 3G на Apple и App Store позволи на собствениците да изтеглят приложения – така бе поставено началото на ерата на мобилните приложения, в която API са движещата сила.