19.10.2015

Аспирин / Aspirin – Дума на деня

Какво е първото, което ви идва наум, когато чуете името на германския фармацевтичен гигант Bayer? Точно така, Аспирин!

И както може би си спомняме от часовете по химия, аспиринът всъщност представлява ацетилсалицилова киселина, която се среща естествено в цветовете и листата на Spiraea ulmari, но все пак е произведена по химичен път за първи едва през 1583 г.

Въпреки това създаването на търговското наименование на лекарството отнема почти половин десетилетие. През март 1899 г. Имперската патентна служба в Берлин регистрира Aspirin като търговско наименование на ацетилсалициловата киселина на името на германската фармацевтична фирма Friedrich Bayer & Co.

По това време практиката за наименуване на медицински продукти с търговски имена току-що се е появила в Германия като стратегия за пазарна реализация на химически вещества под кратки търговски наименования, които лекарите лесно можели да запомнят и попълнят в изписваните рецепти. Причината за това била, че рекламирането на лекарства директно към потребителите се считало за неетично и било забранено от повечето медицински организации.

Търговското наименование Aspirin е създадено от немския химик Хайнрих Дрезер, който отговарял за проектите за аспирин и хероин в Bayer. Името произлиза от растението, в чиито цветове или листа преработената киселина в лекарството се среща в естествена форма, като латинското му име произлиза от гръцкото Speiraia – „блатен тъжник“. Съществуват различни теории за това защо е прибавена началната буква А, като най-често срещаното и логично обяснение е, че е за да отрази процеса на ацетилиране (ацетил-).

Започвайки като съществително собствено име, по-късно Аспирин става нарицателно, което оставя значима следа върху последното десетилетие. Той навлиза на пазара като прах, доставян на фармацевтите в стъклени буркани, който след това се разпределял на индивидуални дози в малки хартиени пликчета. Така Аспирин става едно от първите лекарства, които се появяват под формата на класическа таблетка през първото десетилетие на 20 век. Хапчетата с отличителното лого на Bayer с форма на кръст заливат пазара и до избухването на Първата световна война Bayer се разраства до 10 000 служители в своите европейски и американски дъщерни дружества, като Аспирин се равнява на над 30% от световните продажби.

По време на войната Bayer губи правата върху търговската марка поради нарасналото търсене на салицилова киселина за употреба в производството на експлозиви, известно като Голямата фенолова афера. Фенолът, използван в създаването на грамофонни записи и като съставка в синтеза на ацетилсалицилова киселина, бил оскъден ресурс, чиито наличности отивали за производството на военни експлозиви. Фиктивна корпорация, финансирана от германското правителство, купувала фенол от фабриката на Томас Едисон от името на Bayer. След загубата на Първата световна война от Германия Версайският договор през 1919 г. принуждава Bayer да се откаже от търговските си марки Aspirin и Heroin (повече за Хероин (Heroin) в друга дума на деня).

Гореописаните обстоятелства били сред основните причини за рязкото преместване на Аспирин на Bayer на пазара на Латинска Америка, където лекарството било пуснато на пазара като нов бранд, замислен специално за местните потребители – Cafiaspirina (Аспирин с малко добавен кофеин). Рекламната кампания на Cafiaspirina често се споменава като най-амбициозната, срещана някога в Латинска Америка, и чудодейното лекарство за облекчаване на всякакви болежки бързо генерирало изключителна и „безболезнена“ възвръщаемост.

През 1950 г. Аспирин получава титлата за най-продавано болкоуспокояващо в „Книгата на рекордите на Гинес“, но моментът на слава е относително кратък, тъй като бързо се появявали нови обезболяващи и разработването на парацетамола и ибупрофена води до намаляване на продажбите на аспирин. През следващите две десетилетия единственият момент на зашеметяващ успех за Аспирин е кацането на Луната на борда на космическата совалка Apollo 11.

Аспирин възвръща водещите си позиции през 70-те години на 20 век, когато британският фармаколог Сър Джон Вейн разкрива противовъзпалителните му свойства и последващи проучвания затвърждават аспирина като ефективно противосъсирващо средство.

Днес Аспирин е разпространен основно за превантивно лечение на инфаркт и инсулт и е един от най-често използваните фармацевтични продукти с ежедневно потребление в световен мащаб от над 100 млн. броя.