13.07.2015

Авиолиния / Airline – Дума на деня

Използването на въздушен транспорт е толкова обичайно при бизнес пътувания или по време на ваканция, че почти не се замисляме, когато използваме днешната дума от нашата поредица. Ако трябва да пресечете страната, континента или света с висока скорост, няма начин да не използвате днешната дума на деня. Само миналата година локализираната версия на нашата дума (British Airways) транспортира повече от 39,6 милиона души над територията на Обединеното кралство, а техният карго център (който оперира чрез IAG Cargo) може да пренесе по въздуха повече от 800 000 тона товари годишно.

Естествено, думата airline, която е съчетание от air (въздух) и line (линия), няма римски, старофренски или англосаксонски произход. Въпреки това може да се изненадате като узнаете, че днешното общоприето значение на думата се е променяло през годините. Самата дума се появява по твърде странен начин – употребена е за пръв път през 1813 г. в реч, произнесена от Джошуа Куинси III от 1-ви избирателен район в Масачузетс в Камарата на представителите в Американския конгрес. Първоначално думата означава права линия между две конкретни точки на земната повърхност или както гласи английският израз – „както лети враната“ (основава се на факта, че враната като много интелигентна птица винаги лети по права линия, когато види храна.) Като се има предвид, че това се случва почти век преди първия полет със самолет, очевидно става дума за твърде модерна идея за времето си – през следващите десетилетия, а и досега, всеки вид пътуване по сушата, включително железопътния транспорт, изисква преодоляване на препятствия на терена като хълмове, долини, скалисти местности, водни площи и т.н.

Очевидно думата е изминала дълъг път в предишните две столетия от смътна концепция без логично основание до днешното си значение. Ако преди 60-те години на 20 век, пътуването със самолет през ваканцията до определена дестинация е нещо нечувано, днес ниско тарифният превозвач Ryanair отчита 14% увеличаване броя на пътниците за една година (от юни 2014 г. до юни 2015 г.). Това прави 9,5 милиона души, цифра, която почти надхвърля цялото население на Англия и Уелс взети заедно, когато думата е използвана за пръв път! Търсенето на самолетни билети по целия свят продължава да надхвърля предлагането – с 6,5% само през месец май – а това показва, че все повече хора смятат пътуването със самолет за основен, ако не и единствен начин да стигнат до определена дестинация. Освен превозването на хора, значителен допълнителен процент от трафика на авиолиниите идва от бързо развалящи се товари. Бурно развиващите се пазари в Азия заемат 40% от световния трафик, а броят на пътуващите от и до Близкия Изток нараства месечно с двуцифрени проценти.

Както вече споменахме, думата е използвана за пръв път от американския конгресмен Джошуа Куинси III, който през 1813 г. в своя реч казва следното:„Те няма да се съобразяват стриктно с авиолиниите и водните линии, когато налагат необходимите данъци.”, но това значение е все още далеч от нашето разбиране на думата. Няколко години преди първото пътуване по въздуха, в публикация от 1890 г. в The English Mechanic and World of Science, e описана въображаема начална форма на въздушен транспорт с балони, закачени на жици:„Миналия август един балон е полетял към Кито, (столицата на Еквадор) по права въздушна линия.” Само две десетилетия по-късно и почти 7 години след успешния полет на братя Райт, в изданието от 27 юли на The New York Times, можем да открием следното изречение: „Те ще обсъдят въпроса с авиолинията.” – първата употреба на думата в смисъла, който познаваме днес.