04.02.2014

Бъдещето на полетите – ерата на супер хъбовете

ерата на супер хъбовете
Бъдещето на полетите – ерата на супер хъбовете

Историята за успеха на глобализацията е неразделно свързана с тази на самолетите. Благодарение точно на невероятния възход на самолета като най-важното средство за придвижване в света международният бизнес и туризъм станаха възможни по начина, по който ги познаваме днес и ги възприемаме за даденост. Според Световната туристическа организация броят пристигащи полети е нараснал от около 300 милиона през 1980 г. до над 1 млрд. през 2010 г. и не се предвижда тенденция за свиване на авиационната индустрия, докато населението на развиващите се пазари тепърва открива потенциала на пътуването с търговски авиолинии.

Успехът на пътуването по въздух обаче има и своите минуси. Главни международни хъбове и популярни туристически дестинации като например Лондон очакват да се сблъскат с невъобразимо голям брой пътници в не съвсем далечно бъдеще. Броят на пътниците на всички летища, обслужващи Лондон, например се очаква да се увеличи повече от двойно до над 300 млн. годишно до 2030 г. Тази потресаваща прогноза е основната причина, поради която служителите в градското планиране вече обмислят чисто ново летище на разстояние около 100 км извън Лондон. Концепцията за дизайн на т.нар. „London Britannia Airport“ включва летище с шест писти, изградени върху изкуствен остров в средата на река Темза.

По същия начин най-оживеният хъб в Близкия Изток – Международното летище в Дубай – в момента се разширява, за да поема 90 млн. пътници годишно, но има вероятност да бъде затворено изцяло и заменено от супер-хъб, чието изграждане вече е започнало. Летище „Ал-Мактум“ се очаква да отвори врати през 2025 г. и е проектирано да поема 200 млн. пътници годишно. Връзка с проспериращия авиационен сектор в Близкия Изток се явява летище София, на което от 2011 г. насам оперира превозвачът „Катар еъруейз“. Планира се разширяване на Софийското летище с допълнителен капацитет за 2.5 млн. пътници годишно.
Докато утвърдени летищни центрове с мъка посрещат все по-големия наплив от пътници, други летища заемат позиции с перспектива да се превърнат в супер  хъбовете на бъдещето. Това е особено добре изразено при китайските и индийските служители по транспортно планиране, които са в процес на изграждане както на мрежа от регионални хъбове за нуждите на главоломно разрастващия се вътрешен азиатски пазар, така и на международни летища, които ще имат капацитета да обслужват бързо увеличаващия се брой полети от и към региона. Тъй като няма съмнение, че Китай ще претърпи един от най-големите ръстове на пътувания в региона, китайските служители издигат едно супер летище след друго.

През 2015 г. Международно летище Даксинг в Пекин ще бъде отворено и благодарение на наличните 9 писти ще повиши дневния капацитет пътници на столицата на Китай до 370 000, като по този начин я превърне във водещия авиационен град в света. Но това не е единственото чудо на авиацията, разработвано в Китай. Наскоро новият Терминал 3 на Международно летище „Шенджен Баоан“ добави 1 310 кв. км площ и капацитет за 45 млн. пътници към общите за страната. Терминалът може да се похвали не само с футуристичен дизайн от Studio Fuksas, но и с факта, че е захранвано от 10 000-мегаватова слънчева електроцентрала.

Независимо дали Вашата компания се занимава с архитектура или дизайн, директно свързани с изграждането и благоустройството на летища, или сте представител на авиолинии, които желаят да стъпят на нов пазар, EVS Translations може да Ви помогне да постигнете целите си. Екипите на EVS Translations от специализирани преводачи притежават необходимите познания и умения, с които да гарантират, че дори и най-сложните и предизвикателни текстове ще бъдат преведени точно на желания целеви език. Нашият екип от вътрешни преводачи предоставя професионални преводи на заявки за предоставяне на оферти, проектантски материали, строителни нормативи и други документи.

Ако имате нужда от преводи за строителната индустрия или необходимост от преводи на документи за собственост, разрешения за строеж, акт за узаконяване, строителни наредби, екзекутиви и всякакви документи, свързани със строителни материали, строителството и поддръжката на недвижими имоти, хотелски комплекси, летища, железопътни трасета и всякакви строителни нормативи и книжа, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно строителните Ви проекти, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.