11.02.2013

Български европроект на кръстопът

В началото на тази седмица Съветът на икономическите и финансови министри от Евросъюза потвърди оценката на Европейската комисия, че България е сред страните, изправени пред риск от макроикономически дисбаланси.

Ако финансовият министър Симеон Дянков оспори методиката за оценка на Еврокомисията и заяви, че няма повод за притеснение, то един друг икономически и/или морален дисбаланс предизвика обществената реакция и съответна реакция на Еврокомисията.

Миналия месец Брюксел реагира срещу евромилионите, отпуснати за финансирането на музикалната компания „Пайнер“ по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“, като поиска от българските власти да разследват доколко са спазени изискванията на грантовата схема.

Българската общественост от своя страна реагира остро както на факта, че проектът на Пайнер е оценен като отговарящ на изискванията за финансиране от ЕС и съфинансиране от държавния бюджет, така и на моралния аспект на казуса.

Що се отнася до избора на конкретния проект, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма излезе със становище, че проектът на „Пайнер Медиа“ ООД е преминал успешно всички етапи на оценка и отговаря на всички формални изисквания за финансиране по процедура „Технологична модернизация в малки и средни предприятия“.

Разбира се, тук остава отворен за дискусии въпросът защо компания като Пайнер – доминиращ монопилист на българския пазар, е класифицирана като малко/средно предприятие и не е ли финансирането ѝ чрез държавни и евро субсидии в остър разрез със закона за защита на конкуренцията?

Парадоксално е, че след назначената от министър Томислав Дончев – отговорен за управлението на субсидиите от Европейския съюз – проверка, която показа, че няма нарушения със спечелването на евро субсидиите, компания Пайнер взе решение сама да се откаже от европарите.

На практика не съществуваха правни основания проектът на Пайнер да бъде върнат и компанията да не получи вече одобрените държавни и евро субсидии.

Не законовите разпоредби, а общественото мнение бе главната причина за прекратяване на проекта.

По процедурата, по която компания „Пайнер Медиа” ООД е спечелила държавно финансиране – „Технологична модернизация в малки и средни предприятия” – са подадени над 180 проектни предложения, като със 121 кандидати са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова субсидия. Общият бюджет на процедурата е близо 100 милиона лева и сред одобрените бенефициенти има и много други продуцентски къщи.

По оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ – през 2011г. фирма „Пайнер Медиа” е спечелила един от 2256-те проекта по програмата. Допълнително компанията е била в резервния списък на одобрените за еврофинансиране проекти и до договор с нея се е стигнало поради факта, че множество от компаниите от първоначалния списък са се отказали от реализация на проектите си заради невъзможност да осигурят задължителното съфиннасиране.

На фона на фактите и цифрите – от формална, процедурна и икономическа гледна точка, проектът на компания Пайнер е издържан и отговаря на всички условия за получаване на субсидии.

Музикалният бизнес, и в частност поп-фолкът, е индустрия, която генерира високи печалби и се радва на търсене. Финансиранията от ЕС и държавния бюджет се разпределят на базата на финансови и икономически критерии. Компаниите от една сфера на индустрията не следва да бъдат толерирани или ощетявани за сметка на такива от друга индустрия.

Независимо от сферата на дейност, в която оперира Вашата компания, ние в EVS Translations можем да Ви предложим широка гама от езикови услуги.