26.02.2013

Банково регулиране – играеш по правилата или изгаряш

Банково регулиране
Банково регулиране

„Страната ни плати по-висока цена от всяка друга световна икономика заради проблемите в банковата ни система. Чувството на народен гняв е много истинско.“

Джордж Озбърн, Министър на финансите на Обединеното кралство

Четири и половина години след краха на „Леман Брадърс” в банковата ни система продължават да отекват упреци и обвинения.

За широкoразпространения народен гняв, насочен към банките, понякога липсва конкретна причина. Изглежда много хора се гневят срещу банките и банкерите, без да знаят защо, и институциите, които не приемаха публични средства, бяха приковани към позорния стълб наред с онези, подпомогнати от държавните спасителни акции. Политическите лидери с всички сили се стараят да изглеждат безпристрастни арбитри и, за ярост на данъкоплатците, се борят да наложат търговски условия на банките, дължащи съществуването си на публични средства.

Миналата седмица в речта си в „Джей Пи Морган“ министърът на финансите на Обединеното кралство Джордж Озбърн се опита да установи закон за британските банки, като с предложението си за контрол и санкции задмина своите европейски и американски колеги. След като същата седмица министърът подкрепи повратния законопроект в полза на гей браковете, това бе още един опит на старшите съдружници в коалиционното правителство на Великобритания да достигнат до онази част от избирателите, с които често са били в противоречие. Остава да видим политическите последици от това, както и регулаторните последици за финансовия сектор, които са не по-малко важни.

„Роял банк ъф Скотланд”, която е 82% държавна собственост, вече получи глоба за манипулиране на лихвения процент, равняваща се на 390 милиона лири (612 милиона долара). Джордж Озбърн увери избирателите в намерението си да предприеме репресивни мерки срещу безразсъдното кредитиране в сектора.

Правителството на САЩ заедно с други европейски икономики, сред които Франция и Германия, предлага банките да сложат ясна разграничителна линия между търговските дейности със свои собствени пари и търговските дейности с публични средства. Обединеното кралство отива още по-далеч: „Банк ъф Ингланд” ще следи изкъсо инвестиционното банкиране, за да убие в зародиш всяка една евентуална заплаха за търговската дейност на банката. Ако тези разпоредби бъдат приложени на практика, тогава банките, които подхождат фриволно към новите правила, могат да бъдат принудени да избират между инвестициите и търговските операции, като продадат едното или другото. Това е един избор, който не би допаднал на никого.

Лондон може да е дом на банков сектор, подлаган на остри критики през последните години, но също така е и център на една правна система, известна със своята неподкупност. Каквито и закони да прокара правителството, адвокатската професия ще предложи мъдър съвет. Като дългогодишен партньор на много от водещите световни юридически кантори и финансови институции, EVS Translations вижда и двете страни на монетата. Преди всичко общото между тези групи клиенти е нуждата им от ясно общуване. Както във финансовите преводи, така и в юридическите преводи има нужда от недвусмислена комуникация. Нашите клиенти знаят, че спазването на правилата и оставането в играта изискват постоянство, качество и надеждност. Ние сме горди да предоставим именно това – на всеки един език.

Ако имате нужда от финансов преводач или необходимост от финансови преводи, превеждане договори, преводи на държавни ценни книжа, облигации, счетоводни баланси, фактури, данъчни декларации, финансови отчети, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria, относно проекти за финансови преводи на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.