08.10.2018

Баскетбол / Basketball

Баскетбол / Basketball – Дума на деня - EVS Translations
Баскетбол / Basketball – Дума на деня – EVS Translations

Дълга зима в Нова Англия, кошница за праскови, релса, повдигната на височина 10 фута и футболна топка. За повечето хора тази колекция от предмети представлява неща, които могат да се изхвърлят в кофите за боклук при разчистване на складово помещение, за други може би това са елементи, използвани в някаква чудата, креативна игра, която бихте могли да играете, за да убиете скуката в дните, когато снегът е до колене. Може да е трудно за вярване, но тези артикули са били използвани заедно по такъв начин, че са се превърнали в спорт за милиарди долари, който в момента може да се похвали с 450 милиона играчи и фенове.

Смята се, че баскетболът е бил игран за пръв път на 21 декември 1891 година. Създаден е от един учител по физическо възпитание в Международния тренировъчен колеж за младежи (YMCA) в Спрингфийлд, Масачузетс, като начин студентите да фитнес на закрито по време на суровите зими в североизточните части на САЩ.

Първата позната употреба на думата е (и това е логично) във вестника на колежа. Това става на 15 януари 1892 г., когато Джеймс Нейсмит, изобретателят на този спорт, който включва в него правила от средновековна детска игра „патица на скалата“, пише следното: „Баскет бол. Представяме на нашите читатели нова игра с топка.“, преди да продължи с изясняване на идеята и някои основни правила.

Непосредствено преди тази публикация обаче, Нейсмит не е имал име за този спорт. Едва след Коледната ваканция, когато един от играчите от отбора, играл баскетбол за пръв път, Франк Махан, повдига въпроса за името, Нейсмит отговаря, че е загрижен повече за това как да развие играта, а не как да я нарече. Тогава Махан предлага да я нарекат Нейсмит бол. Нейсмит избухва в смях и Махан предлага да я кръстят „Баскет бол“. Нейсмит оценява това име като много подходящо и отговаря: „Имаме кошница (баскет), имаме и топка (бол), мисля, че това би било добро име за играта.“

И все пак, както може да се предположи, първоначалната игра е доста по-различна от спорта, изпълнен с мощ, финес и ловкост, на който сме свидетели днес, когато наблюдаваме играта на такива асове като Леброн Джеймс, Дирк Новицки и Стивън Къри. Първите топки, използвани в баскетбола, са били кафяви, а оранжевите са въведени в края на 50-те години, за да се увеличи видимостта за играчите и феновете, които следят играта. Първоначално дриблирането не е част от играта – единствената приета форма за дриблиране на топката е „подаване с подскок“ към останалите играчи. Освен това макар баскетболът винаги да се е играл с отбори от по пет играчи, преди да се превърне в правило, този брой на играчите се е дължал на факта, че футболът се играе от отбори с по десет играчи и когато през зимата стане твърде студено да се рита навън, десетте играчи могат лесно да се разделят на два отбора от по пет човека и да играят баскетбол.

Енциклопедия Британика пише през 1926 г.: „Баскетболът се превърна в националната игра на закрито на САЩ.“, но непрестанният растеж на този спорт със сигурност би озадачил мнозина от ранните дни на баскетбола. Баскетболът е един от първите масови спортове, който включва жени, както можем да се уверим от публикация от 8 юни 1898 г. във вестник New York Daily News: „Колежът „Васар“, университетът в Сиракуза, университетът „Корнел“, колежът „Уелсли“ и колежът „Розмари Хол“ имат женски баскетболни отбори.“ Далеч от САЩ, баскетболът се оказа изключително популярен и в Китай, където миналогодишните финали на НБА бяха гледани на живо от повече от 190 милиона души само на мобилни устройства (в сравнение с обща средна зрителска аудитория в САЩ от около 21 милиона души). Удивително е какво могат да направят една футболна топка и една кошница за праскови през зимата!