08.08.2018

Батерия / Battery

Батерия / Battery – Дума на деня − EVS Translations
Батерия / Battery – Дума на деня − EVS Translations

Въпреки че цифрите варират в зависимост от региона, независимо от това къде четете тази публикация, има 51.2% вероятност да я четете от мобилно устройство. Повече от две трети от населението в света е свързано чрез мобилни устройства, а от 2014 г. официално има повече мобилни устройства, отколкото хора, като днес устройствата наброяват повече от 8.7 милиарда. Очевидно предпочитаме да си взаимодействаме и да се свързваме посредством устройства, които не изискват включване към контакт или извод, което прави днешната дума все по-важна.

От кухненските уреди, през четките за зъби, до устройства за развлечение, телефони, лаптопи и блутут, много от предметите, с които си служим в ежедневието, работят с батерия. Но какво представлява батерията и как тази дума е започнала да се свързва с малките цилиндри, които всички познаваме?

Нашият термин battery първоначално идва от старофренската дума baterie, със значение на „удряне или нападение“, която пък произлиза от латинската дума battuere. Използвана е за пръв път през 1531 г. в творбата на Томас Елиът The Book of the Governor („Намесата понякога е насилствена като побоя („as battery), като открито убийство.“). Първоначалният смисъл на противозаконен и заплашителен физически акт на побой/нараняване на някого все още е в сила и днес в правни изрази като „assault and battery“ (нападение и побой), който описва престъпление, при което първоначално се отправя заплаха към някого, а след това се упражнява физическо насилие над него.

Въпреки че през първата половина на 16-ти век обсадните машини и артилерията не са нищо ново, все по-честото присъствие на артилерия със сигурност допринася терминът да излезе от личния контекст и да започне да се прилага към крепости и градове: историкът Едуард Хол споменава в Hall’s Chronicle (1548 г.), че: „Обстрелването на крепостните стени не ни обезкуражи.“ („The battery of the walls discourages us not.“) Много скоро след това (от 1555 г.), думата започва да се използва не само в смисъл на действие върху самата стена/укрепление, но и на конкретното място(а), където са разположени артилерийските части. През 1590 г. терминът се използва и за идентифициране на специфични платформи или места (батареи), където се монтира артилерия, като различни структури, в които хипотетично се помещават различни артилерийски части.

Макар да е известно, че първото използване на термина battery (батерия) в смисъл на осигуряване на електрически заряд е в писмо, написано от Бенджамин Франклин през 1748 г. и публикувано в неговия труд 1751 г. Experiments and Observations on Electricity (Експерименти и наблюдения върху електричеството), където той пише за своите свързани Лайденски стъкленици (стъклени буркани, облепени с метално фолио, използвани за складиране на електрическа енергия): „Eлектрическа батерия, която се състои от единадесет квадрата от широко стъкло, снабдени с тънки оловни плочи.“, вдъхновението за използването на термина battery би могло потенциално да дойде от различни аспекти на предишни дефиниции. Например се предполага, че електрическият разряд наподобява в някаква степен артилерийска стрелба; освен това може да се допусне, че сходството би могло да произлиза и от това, че Лайденските стъкленици приличат на артилерийски платформи (батареи), които работят заедно в определена последователност за постигането на конкретна цел.

След употребата на Франклин половин век по-рано, трудът на корнуолския химик Сър Хъмфри Дейви в областта на галванизма, публикуван във Philosophical Transaction на Кралското дружество през 1801 г., в който се казва, че: „Третата и най-мощна класа галванични батерии…се образува, когато метални субстанции, които могат да се окисляват в киселини…се свързват като платки с окисляващи течности“, затвърждава идеята, че нашият термин се използва за захранване на устройството, което вероятно току-що използвахте, за да прочетете този текст. Интересна съдба на дума, която е преминала през артилерията.