03.06.2014

Безмитен магазин / Duty free – Дума на деня

Безмитен магазин / Duty free

Безмитните магазини стартират като практика на летище Шанън в Ирландия. Някога това е било едно от най-важните летища в света – врата между Северна и Южна Америка и Европа. Трансатлантическите полети започват след Втората световна война. Повечето самолети кацат междинно в Шанън, за да заредят с гориво, и возят на борда си политици, известни актьори и бизнесмени.

Практиката на безмитните магазини (Duty free) стартира през 1947 г. Като ръководител на кетъринга на летището, Брендън О’Риган се оказва подходящият човек на точното място в точното време. С подходящите пътници, преминаващи през летището, той създава първия безмитен магазин в света. Първоначално магазинът бил предназначен само за екипажите, които след това са продавали стоките на пътниците. Малко по-късно пътниците започват сами да пазаруват в магазините стоки на цени, освободени от мито.

Изразът „дюти фри“ е добре познат сред българите, които често пътуват със самолет, но все още не е придобил гражданственост. Може да бъде срещнат в нетипичното за словообразуването на български език съчетание Duty free магазини.