17.01.2017

Бирмански черти на Мианмар

Бирмански черти на Мианмар
Бирмански черти на Мианмар – EVS Translations

Бирмански

В един от епизодите на сериала „Зайнфелд“, шефът на Илейн й звъни от Бирма, а тя казва: „Бирма!? (къде и какво е това?)“, на което той отговаря: „Сигурно ти е по-позната като Мианмар. Но за мен винаги ще си остане Бирма.“

По-голямата част от света е също толкова добре запозната с името на страната, колкото и Илейн. И макар официалното име да е Република Съюз Мианмар от 1989 г. насам, когато военното правителство сменя английските преводи на много от местните имена, все още съществуват държави и организации, които отказват официално да признаят промяната и наричат страната Съюз на Бирма или просто Бирма.

В действителност както Бирма, така и Мианмар означават едно и също и произлизат от името на преобладаващата етническа група бирманци.

Бирма е име, което се използва в английския език от 18-ти век − времето на колониална Англия, когато страната е била сред най-богатите и развити страни в Югоизточна Азия. Независимостта от Великобритания, извоювана през 1948 г., е последвана от период на изолация, социализъм, военни сблъсъци и нарушаване на човешките права, което превръща Мианмар в една от най-бедните, необразовани и слабо развити страни в региона.

Днес част от страната все още е в изолация и е затворена за чуждестранни посетители заради риска от въоръжени конфликти или от активиране на противопехотни мини, тъй като Мианмар има славата на една от най-силно минираните държави на планетата, като се предполага, че в момента около 5 милиона граждани живеят в зони с плътно разположение на скритите оръжия.

Въпреки това по-голямата част на Мианмар е отворена за туризъм и се смята за относително безопасна, с ниско ниво на престъпност, а бирманците са считани за изключително мили и дружелюбни хора.

А в страната определено има какво да се види и да се преживее. От подземни будистки храмове в пещери, изгубени градове, ступи и най-голямата статуя на легнал Буда, през живописни маршрути за трекинг, до екзотични острови с поразителни плажове.

И тъй като бедността винаги е нещо относително, само си представете пагода Шведагон, покрита със стотици златни плочи и инкрустирана с 4531 диаманта.

Ако искате да се насладите на прекрасния изглед на Пагодата от птичи поглед, можете да се поглезите с една разходка в балон с горещ въздух. Ако обаче предпочитате да пътувате с кола, имайте предвид, че трафикът може да бъде объркващ. Мианмар е страна, в която повечето коли са с десен волан, но пътищата въпреки това са с ляво движение! А държавата има свои собствени мерни единици, тъй като така и не възприема метричната система.

Туристите, които идват на почивка в Мианмар, трябва да пътуват с пари в брой, препоръчително щатски долари, и колкото и странно да звучи, доларите трябва да са нови и чисти, в противен случай рискувате плащането Ви да бъде отказано. А като се има предвид и колко малко банкомати има в страната, както и че с кредитни карти няма да стигнете далеч, е по-добре да разполагате с безупречно чисти банкноти в ръка.

Ако искате да платите сметката си в ресторант, не е уместно да размахвате пари, а вместо това привлечете вниманието на келнера със звук на целувка.

И не се изненадвайте ако видите мъже без горнище, облечени в поли – това са традиционните „лонджи“, удобни и лесни за носене, когато температурите скочат над 40°C или когато играете Чинлоун, традиционния спорт на Мианмар – несъстезателно съчетание на танц и футбол, в което няма противников отбор.

Друго ежедневно занимание на бирманците е дъвченето на бетелови ядки − Kun ja се използва в Югоизточна Азия като лек стимулант и местните го обожават, така че очаквайте да видите улиците покрити с червена слюнка, която не трябва да мислите за кръв.

Единственото време от годината, през което червеният цвят се измива, е Бирманската Нова година – Тинджан, когато бирманците се поливат един друг с вода, за да отмият лошия късмет и греховете на изминалата година.

Бирманската Нова година е през април, така че разполагате с няколко месеца за предварително планиране на пътуването си до Мианмар. А ако имате допълнителни въпроси за страната, културата й или бирманския език (да, страната може и да е променила името си на Мианмар, но местният език все още се нарича бирмански език), нашите преводачи с бирмански са тук, за да се погрижат за всичките Ви лични и корпоративни нужди.
→ Кликнете тук, за да се свържете с нашия отдел за преводи.