30.01.2015

Боб адзуки / Adzuki bean – Дума на деня

Бобът адзуки е зеленчук, който се употребява постоянно в Япония като плънка или топинг за различни кексове и сладкиши. Бобените зърна се сваряват и накисват в подсладена вода и често се смилат на паста, за да се приготви ястие с името анко (anko) или пастет от червен боб. И понеже много британци са израснали от деца с боба Heinz Baked Beans, бобът адзуки може да се окаже плашещо отдалечаване от света на вкусния боб. Закуските, които се приготвят с този боб, са с вкус, с който се свиква постепенно, и трябва да прекарате по-продължително време в Япония – за предпочитане с ограничен достъп до западен шоколад – за да го оцените по достойнство.

Енгелберт Кемпфер, с когото се срещаме няколко пъти в блога с публикации, посветени на Япония (вижте: шинто, катакана, самурай), описва рецепта за кейк, в който се слага също и боб адзуки, в книгата си The History of Japan (История на Япония) (1727 г.). В нея той пише: „Листа от див пелин се смесват с варен ориз и адзуки или червен боб, смлян на едро, и се запича във формата на кекс“. Дали Кемпфер е бил почитател на кексовете с боб адзуки? Не можем да знаем със сигурност, но липсата на положителен коментар подсказва, че вероятно не ги е харесвал особено.

Когато веднъж свикнете с мисълта, че ядете подсладен боб, ще забележите някои забавни закуски наоколо. Дораяки са направени от две малки палачинки в американски стил, слепени със сладък пълнеж от пасиран боб адзуки. Дафукумочи също е сред най-интересните закуски: шепа ориз, счукан, докато стане на лепкава топка, която след това се пълни с пасиран сладък боб адзуки, за да се превърне в лепкава закуска с размер почти колкото една хапка. Много чуждестранни туристи в Япония се опитват с усилие да достигнат до последната хапка на тези сладкиши, но ако някога ви се отдаде възможност да присъствате на традиционната японска чайна церемония и домакинът ви поднесе красиво оформен кейк уагаши (с пълнеж от пасиран боб адзуки), който върви със зеления чай, направете усилие да го изядете докрай. Горчивият зелен чай, сервиран на чайна церемония, всъщност контрастира доста приятно със сладкия боб адзуки и си заслужава да сме отворени за нови вкусове, за да усетим това уникално културно преживяване.

Ако привикнете към боба адзуки и различните му варианти на приготовление, ще оцените, че той е вкусна, по-лека алтернатива на висококалоричните западни сладкиши. Това може и да не бъде най-популярният сувенир, който сте си донесли от Япония, но няма да ви навреди, ако промените вкусовите си навици.