21.06.2016

Брекзит / Brexit

Брекзит
Брекзит / Brexit – Дума на деня – EVS Translations

Британия винаги е имала бурни отношения с Европа, която е толкова близо до нея, но в много отношения е поразително различна. В действителност, нейните първи две заявления за присъединяване към предшественика на Европейския съюз, Европейската икономическа общност, през 1963 г. и 1967 г. са отхвърлени с вето от френския президент Шарл де Гол, който заявява, че: „Редица аспекти на британската икономика, от работните практики до селското стопанство … правят Британия несъвместима с Европа“. По-късно този месец потенциалът зад днешната Дума на деня може да ни позволи да осъзнаем колко прав е бил де Гол.

Заради референдума за оставане или напускане на Европейския съюз, който ще се проведе в Обединеното кралство на 23 юни, почти всички научихме значението на термина Brexit (Брекзит) – знаем какво означава и каква теза защитава, но откъде се е появил? Думата Brexit е съчетание от думи, или портманто, на концепцията за British exit (излизане на Великобритания) от Европейския съюз. И докато в съчетаването на думи няма нищо ново – Луис Карол създава думата „портманто“ (portmanteau) в книгата си от 1871 г. Through the Looking-Glass (Алиса в огледалния свят), а Великобритания винаги е изпитвала известен скептицизъм към Европейския съюз, терминът произлиза от друг, по-ранен европейски проблем – Grexit (Грекзит).

И макар нашата дума да е на по-малко от пет години, много неясноти съпровождат конкретния й произход. Следвайки примера на употребата на термина Grexit в неофициален доклад на един икономист от банка Citigroup от февруари 2012 г., първата официална употреба на термина се появява в раздела Bagehot’s notebook на списание The Economist, в който пишат колумнистите, с дата 21 юни 2012 г.: „Шансовете на Великобритания да напусне Европейския съюз през следващите няколко години са много по-големи от когато и да било. Един Brixit се задава заплашително по няколко причини“. Неформално (и по начина, по който се изписва най-често днес), думата се появява за пръв път в туит, изпратен на 15 май същата година от мозъчен тръст, наречен British Influence, който твърди: „С препъването към Брекзита и референдума, Великобритания все повече се приближава към равносметка“.

Както виждаме, английският език с неговата креативност и разнообразна употреба може да се адаптира към всеки израз и всяка ситуация, а дали Великобритания и Европейският съюз могат да го сторят, е друг въпрос.