20.08.2018

Споделено пътуване / Carsharing

Споделено пътуване / Carsharing – Дума на деня – EVS Translations
Споделено пътуване / Carsharing – Дума на деня – EVS Translations

Споделената икономика процъфтява и достига до почти всички индустриални сектори и играчи, като споделената мобилност заема сериозен дял. И докато тя обхваща по-скоро споделянето на всички видове транспорт, вместо да ги притежавате лично (например, вместо да правите усилия да транспортирате вашия велосипед или скутер, когато правите обиколка на забележителности на близко или далечно разстояние, можете да заемете директно един от улиците на желаното от вас място, да се насладите на обиколката си, да оставите велосипеда или скутера на удобно място, да платите с едно кликване и да продължите нататък), днес ще разгледаме преди всичко споделеното ползване на автомобили.

Въпреки че концепцията за споделено пътуване с автомобил (carsharing) като модел, при който потребителите имат достъп до автомобили при поискване и заплащат спрямо времето на резервацията или изминатото разстояние, може да изглежда като сравнително нова, всъщност историята й ни връща назад към 1948 година.

Преди 70 години споделеното пътуване стартира в Швейцария със създаването на Selbstfahrergemeinschaft (от немски „Самостоятелно пътуваща общност“), или накратко кооперация Sefage и неговата идея е да предложи на потребителите, които не могат да си позволят да купят автомобил, да го споделят по време на пътуване.

През същата година американското правителство в опит да съхрани бензина за военни потребности призовава водачите на автомобили да: „Спрат всяко ненужно шофиране и да образуват общности за споделяне на автомобили със съседи, работещи в една и съща област“ и този призив става първата официално записана употреба на нашия термин.

Швейцарският модел е последван от въвеждането на услуги за споделяне на автомобили в други европейски градове, заедно с първата програма за велосипеди, стартирала през 1965 г. в Амстердам, но едва през 90-те години − в резултат на нарастващите цени на горивата и претоварените пътни мрежи − системите за споделяне на автомобили отбелязват растеж и започват да генерират известна печалба.

Успехът на германския предприемач пионер, StattAuto (той стартира с един стар частен автомобил през 1988 г., извървява пътя до акционерно дружество с близо 1400 акционери и става официален партньор на Deutsche Bahn, националният железопътен превозвач на Германия) довежда до първите бизнес модели за споделено пътуване с автомобил в САЩ , като концепцията се схваща предимно като уговорка за споделено пътуване между съседи и колеги.

Липсата на гъвкавост на програмите за споделяне на автомобили от 90-те години, заедно със социалния статус, изтъкващ важността на автомобилната собственост, доведоха до бавния растеж на бизнеса на споделеното пътуване с автомобил.

Неотдавнашният технологичен бум се превърна в истински катализатор на промяната, като съвременните информационни технологии позволиха на схемите за споделено пътуване с автомобил да станат лесни за ползване, а споделената икономика започна да насърчава социалната тенденция за споделяне пред собствеността.

Днес споделеното пътуване е истински икономически и социален феномен, като през следващите 5 години пазарът за споделяне на автомобили се очаква да обхване близо 20 милиона потребители с приходи от над 15 милиарда евро (като свободно плаващият модел се очаква да привлече 90% от потребителите, благодарение на възможността те да влизат и излизат от автомобилите незабавно, без да е необходимо да правят предварителна резервация или да планират времето за връщане в сравнение със стационарния модел), а изместването на предпочитанията на потребителите от традиционната собственост на автомобили към новите услуги на споделеното пътуване и поръчването на превозно средство с мобилни приложения, се очаква да доведе до спад в производството на автомобили с повече от половин милион коли до 2021 година.