06.08.2020

Codespaces

Codespaces – Дума на деня - EVS Translations
Codespaces – Дума на деня – EVS Translations

Не е изненада, че колкото повече страни си сътрудничат, толкова по-добър е бъде крайният продукт (поне на теория). За съжаление проблемът е, че съвместната работа – дори и в епохата на облачните компютри и софтуер като Slack и Jira – не винаги е лесна за постигане. И по-конкретно ако разгледаме кодирането и разработката на софтуер, перспективите за сътрудничество винаги са били по-скоро изключение, отколкото правило, благодарение на бариерите при настройката; затова пък Codespaces, платформа, достъпна във Visual Studio на Microsoft, както и чрез GitHub, се стреми да разруши бариерите и да направи развитието по-приобщаващо.

Преди да разгледаме как работи тази платформа, проучването на името й може да ни помогне да разберем функционирането й. За непосветените, кодово пространство, във връзка с разработки, е просто зона или пространство, което определя долната и горната граница за кодиране. (Например, ако кодираме латинската азбука като A е 1 и Z е 26, кодовото пространство ще бъде между 1 и 26.) Ако разчленим термина, ще установим, че той е съчетание от думите code и space. Думата code произлиза от латинската codex, със значение „компилация от закони“ и е употребявана в смисъл на система от правила/регламенти по даден въпрос. Тя се използва за пръв път във връзка с изчислителната техника през 1946 г.) и се появява за пръв път в този контекст на 30 ноември 1809 г. в публикация в списание The Friend  на Самюъл Тейлър Колридж: „В законодателния, както и в религиозния кодекс“. Думата space, използвана в смисъл на пространство за конкретна цел, навлиза в английския език от латинската spatium през старофренската espace и се появява за пръв път в английския език около 1387 г. благодарение на превода на Джон Тревиза (от латински) на творбата Polychronicon на монаха Ранулф Хигдън: „Остров Ман се състои от две части; първата е обитавана от деветстотин домакинства, а втората съдържа пространство за повече от триста домакинства.“

Без да навлизаме твърде надълбоко в тънкостите на кодирането и софтуерните разработки, само ще споменем, че голяма част от проблема пред сътрудничеството при разработките е, че то изисква подаване на заявка за допринасяне с нещо към проекта и изисква всеки сътрудник да настрои средата на своята локална машина в съответствие с изискванията на проекта. При Codespaces основната разлика е, че позволява базирана в облак интегрирана среда за разработка в браузъра, който използвате. По същество това означава, че имате възможност да кодирате, тествате, да отстранявате грешки и разгръщате всеки проект във всяка конкретна конфигурация на кодовото пространство на всеки компютър чрез браузъра.

Ако използваме аналогията с автомобила, това би било равнозначно на това всеки автомобил – независимо дали е с електрически, водороден, бензинов или дизелов двигател – да се движи с всяко възможно гориво. По същия начин, по който това допълнително би либерализирало транспорта, продукти като Codespaces ще позволят разработката на софтуер да стане по-либерализирана и приобщаваща, като по този начин (да се надяваме) това ще доведе до по-бързи и интуитивни разработки и в крайна сметка до по-добри продукти.