17.07.2015

Краудфъндинг / Crowdfunding – Дума на деня

След като се оплака, че „цялото вълнение около Гърция започва да става отегчително, един англичанин, 29-годишният Том Фийни, лансира кампания за споделено онлайн финансиране, за да събере пари за спасяване на гръцкия дълг. Според изчисленията му, ако всеки гражданин на Европейския съюз, като изключим населението на Гърция, дари малко над 3 евро, дължимата в момента лихва към Международния валутен фонд ще бъде покрита. И все пак, за да се изплати целият гръцки дълг, всеки гражданин на ЕС трябва да дари по около 550 евро.

Изгледите за начинанието не бяха добри и кампанията успя да събере само около 2 млн. евро от около 100 000 дарители.

Макар и във формата на дарение, това групово онлайн финансиране се основаваше на награди. Първоначално Фийни обеща малко гръцко островче за онзи, който дари цялата сума, но от сайта са го предупредили, че няма право да обещава неща, които не са съгласувани с гръцкото правителство. Тогава находчивият англичанин обеща картичка с лика на гръцкия премиер, изпратена от Гърция, доставка на гръцка салата у дома, гръцко вино, кошница с храна или ваканция в Гърция, в зависимост от стойността на дарението. Условието на кампанията беше „всичко или нищо“, което означава, че ако не се постигне предварително поставената цел – събирането на цялата сума от 1,6 милиарда евро – парите трябва да бъдат върнати на дарителите.

Европа едва ли ще отпразнува една освободена от дългове Гърция чрез този тип групово онлайн финансиране, но инициативата е похвална. Кампанията започна отново, този път в по-гъвкав вариант, с нова по-постижима цел като събиране на 1 милион евро, с които да се помогне на младите гърци в тяхното професионално развитие.

Като средство за събиране на пари за финансиране на частни кампании с идеална цел споделеното/групово онлайн финансиране се превръща в мощен инвестиционен източник на заеми без посредник. По тази причина Оксфордският речник на английския език включи термина към информационните си масиви при последното си обновяване през юни тази година.

Основните принципи на груповото финансиране без посредник имат дълга и богата история – само да споменем, че през 1885 г., когато правителството на САЩ не успява да осигури средства за построяване фундамента на Статуята на свободата, един вестник започва кампания, с която се събират дарения от повече от 160 000 дарители.

И все пак груповото финансиране достига до днешния си апогей едва след началото на технологичния бум и разпространението на идеите за социално споделяне.

Първият отбелязан успешен пример за групово финансиране е от 1997 г., когато една британска рок група се събира отново и финансира турнето си чрез дарения от почитателите си.

В средата на първото десетилетие на 21 век се появиха много платформи за микрокредитиране, които дават възможност на потребителите да дават на заем пари извън ограниченията на традиционните банки и така да подпомагат основно артистични проекти или определени каузи.

Терминът crowdfunding е изкован едва през 2006 г. от Майкъл Съливан, основател на инкубатор за събития във видео блоговете, който предоставя възможности за финансиране. Платформата, представяна като „място, основано на взаимност, прозрачност, общи интереси и преди всичко финансиране от тълпата“, се оказва провал, но се ражда терминът crowdfunding. Няколко години по-късно думата достига до широката аудитория с появата на платформата Kickstarter, която лансира финансирането на креативни бизнес начинания.

Днес всеки ден се появяват нови платформи за групово онлайн финансиране, а разнообразието от кампании е впечатляващо – лични, благотворителни, за медицински разходи, артистични, научни, политически, в строителния бизнес, предприемачество за нововъзникващи фирми или утвърдени фирми, търговия на дребно на стоки и т.н. Независимо от това дали става дума за събиране на средства за осъществяването на нечия мечта да обиколи света с куче, или за лансирането на технологичен продукт за милиони долари, груповото онлайн финансиране може да се разглежда като естествен източник, който запълва празнината в съвременните капиталови модели за финансиране.