14.02.2018

Германски борсов индекс / DAX

Германски борсов индекс / DAX – Дума на деня - EVS Translations
Германски борсов индекс / DAX – Дума на деня – EVS Translations

Независимо дали сте един от 55% американци, които вече инвестират на борсата, или сте част от увеличаващия се брой германци, които се стремят към по-добра дългосрочна възвръщаемост на инвестициите/спестяванията спрямо традиционно предлаганите от банките, а дори и да сте само любител-инвеститор, ключът към разбирането на капиталовите инвестиции (известни още като акции) започва с образованието.

Инвестиционната терминология сама по себе си не е твърде трудна – все пак тя по същество е бизнес терминология и изисква най-вече основни математически умения; но такава ли е терминологията за борсите?

За днешния пример нека погледнем към Германия: докато Франкфуртската фондова борса е до голяма степен ясно понятие, какво да кажем за DAX – най-често използвания местен борсов индекс?

DAX е просто съкращение от думите Deutscher AktienindeX, което означава „Германски борсов индекс“. За по-голямо улеснение – индексът представлява списък на определена група акции. Основният DAX в частност е комбиниран списък на Prime Standard с 30те най-големи германски дружества по счетоводна стойност и пазарна капитализация. Въпреки че самият индекс не е ключов икономически фактор сам по себе си, със своите разнообразни съставни дружества като Adidas, Commerzbank, Merck, Volkswagen и Siemens се използва като показател за цялостната нагласа на инвеститорите по отношение на германската икономика.

За сравнение DAX много прилича на други индекси, но в същото време е и донякъде различен.

Като се има предвид, че Франкфуртската фондова борса е една от най-старите в Европа – създадена през 1585 г. – самият индекс DAX е учреден едва през 1988 г., като точната дата на базовата му стойност е 30 декември 1987 г.

Този индекс, като повечето други индекси, е динамичен (вместо статичен), което означава, че дружествата, включени в него, могат да се променят, за да отразяват реалността на пазарните условия, като например сливания или променящи се дружествени оценки: например през последните 2 години индексът се е приспособил към преобладаващите пазарни условия (и инвеститорски интерес) чрез изключване на 2 химически дружества – Lanxess и K+S – и добавяне на агенция за недвижими имоти (Vonovia SE) и една медийна компания (ProSiebenSat.1 Media SE).

За разлика от други световни индекси съществуват 2 версии на DAX – освен индекса за базова стойност съществува и индекс за представянето, който включва дивиденти от отделни акции в стойността.

И най-малко неприятната новина за инвеститорите – докато DAX достигна най-ниската си стойност за последните 3 месеца миналия вторник заедно с френския CAC 40, британския FTSE 100 и индекса Euro Stoxx 50, като всички спадат с над 3% – германският индекс има относително ограничени загуби след срива на световните борсови цени и най-високия спад в историята на Dow Jones Industrial Average през последните няколко седмици.