21.05.2015

Дефлация / Deflation – Дума на деня

След като отчете два месеца поред нулева инфлация през февруари и март, Националният статистически институт на Великобритания подаде информация, че в сравнение с миналата годината индексът на потребителските цени всъщност е станал отрицателен и клони към –0,1%. Това означава, че определени стоки струват на потребителите по-малко отколкото миналата година. Основната причина за това намаляване на цените е драматичният спад в цената на петрола и отражението му върху всички аспекти на икономиката. За последен път подобно рядко явление, наречено deflation (дефлация), е имало преди около 55 години и заслужава внимание.

С други думи дефлацията като икономическо понятие означава отрицателна инфлация – когато цената на определена стока намалява за определен период от време. Обикновено терминът се асоциира с цената на потребителските стоки; но той може да бъде свързан и с банков кредит, със заплатите и т.н. И въпреки че много често популярните икономически термини служат за именуване на негативни тенденции в икономиката, дефлацията, която според цифрите се случва напоследък в Обединеното кралство, всъщност се отразява благоприятно в краткосрочен план. Понеже предоставя на потребителите допълнителна покупателна възможност, която се изразява в допълнително харчене, това помага за оздравяване на икономиката. Като изключим тези краткосрочни предимства, продължителните периоди на дефлация мога да се отразят пагубно върху икономиката – ако цените продължат да падат, потребителите, очакващи по-ниска стойност на парите в бъдеще, ще спрат да купуват стоки, което ще намали харченето, ще увеличи безработицата и ще доведе до икономическа рецесия.

Терминът е въведен през 1891 г. във връзка с балоните и означава „изпускане на въздуха“. Той е много подходящ, когато се описва какво се случва, когато цените, заплатите и т.н. свиват метафоричния балон на икономиката. Използван е за пръв път от Сър Ралф Джордж Хотри през 1920 г. в Report of the British Association for the Advancement of Science (Доклад на Британската асоциация за напредък в науката), в който пише следното: „За да се възстанови стойността на обезценена парична единица до обичайната златна стойност, трябва да се въведе мярката дефлация. Дефлацията, която е обратното на процеса на инфлация, означава намаляване на паричните приходи.“ За да покаже какви щети може да нанесе продължителната дефлация върху икономиката, Годишният регистър от 1955 г. пише: „Влиятелни банкери и индустриалци се оплакват, че ограничаването на достъпа до кредити e прекалено и предупреждават за риск от дефлация.“

Въпреки че ръстът на инфлацията в последните няколко месеца според данните е намалял, британското правителство предвижда, че тя много скоро ще се върне на обичайните си нива, така че британците трябва да се насладят на тази финансова пауза, докато още могат.