27.01.2016

Диета / Diet – Дума на деня

За някои това е най-неприятната дума на света, а за други – повод системно или от време на време да се лишават от всички вкусни храни. Тази година в Обединеното кралство изрази като losing weight (отслабвам) и improving my diet (подобрявам диетата си) се класираха на първо и трето място сред всички новогодишни обещания, а изразът doing more exercise (правя повече упражнения) е на второ място. Независимо дали става дума за нисковъглехидратна диета, диета с ниско съдържание на мазнини, без глутен, веган, пескатерианство (рибоядство) или Средиземноморска, и колко болезнена може да бъде тя, ние изглежда сме вманиачени да се подлагаме на диети и да скачаме от диета на диета, но какво да кажем за самата дума? Дори и никога да не сте се замисляли за думата, може би точно сега е времето да го направите, защото това ще отклони вниманието ви от храните, за които копнеете, но не можете да си позволите!

Думата diet произлиза директно от старофренската дума diete със значение на „храна, ядене, подаяние“, макар че коренът й ни връща към древногръцката дума diaita, която се превежда като доза или начин на живот. Преди да се превърне в модерна форма на изтезание, думата буквално е означавала в контекста на храненето, „нещата, които ядем“. Като имаме предвид че начин на живот просто означава наличието на прилики в поведението на групи от хора, думата исторически е била използвана за хора, които живеят под един покрив и дори в по-общ смисъл за хора, които мислят и действат еднакво.

Ако в днешно време думата е запазила смисъла си на прилика в поведението – защото повечето от нас се подлагат на диета – другият смисъл (на храната, която ядем) вече е доста изкривен и по-скоро означава „храната, която не ядем“, така че не бива да се изненадваме, че модерната дефиниция на диетата е „начин на отслабване“. Изследване, проведено през 2014 г. показва, че 61,7% от възрастните британци и ирландци са с наднормено тегло или са затлъстели. Само в Англия процентът на затлъстяване се е увеличил от 14,9% през 1993 г. на 25,6% през 2014 г.

Първата известна употреба на думата diet в английския език идва от монашеския наръчник Ancrene Riwle или „Ръководство за отшелнички“ от началото на 13 век, където се споменава разпъването на кръста и пише: „Разбери диетата му в този ден на кръвозагуба – толкова пагубна и горчива“. Ако направим скок напред във времето с около 150 години и стигнем до края на 14 век, ще видим, че нашата дума е спомената няколко пъти в „Кентърбърийски разкази“ на Чосър, особено в „Разказа на игуменката“, където се казва, че „вкусна хапка никога не преминава през гърлото й… умерената диета е нейното медицинско лечение“.

Може би, като имаме предвид тези мъчителни новогодишни обещания за отслабване и смисъла на думата като начин на живот, е подходящо да завършим с цитат от творбата The Trial of Treasures от 1567 г., където пише: „Погледни как лъжата може удобно да се впише в диетата на някои хора“.