12.02.2018

Дау-Джоунс / Dow-Jones

Дау-Джоунс / Dow-Jones – Дума на деня – EVS Translations
Дау-Джоунс / Dow-Jones – Дума на деня – EVS Translations

Днешните две думи на практика са синоними на инвестирането. Всъщност дори и да не знаете нищо за инвестирането, благодарение на огромните колебания в пунктовете през последните няколко търговски сесии на борсата най-вероятно сте запознати с тези две думи. И все пак, освен че чуват или четат „как Дау приключи деня“, много хора не разбират напълно какво са индексите Дау-Джоунс (да, има повече от един), откъде идват или какво означават наистина.

Първо и преди всичко, обратно на разпространеното мнение, те нямат нищо общо с Хърбърт Хенри Дау или химическата компания Дау, а произлизат от репортера и пазарен анализатор Чарлз Х. Дау. Дау заедно с близкия си колега репортера Чарлз Бергстресер и статистика Едуард Джоунс (няма връзка с Edward Jones Investments) основава бизнес през 1882 г. – Dow, Jones & Company, който ежедневно разпространява финансов новинарски бюлетин, наречен Customer’s Afternoon Letter, преименуван през 1889 г. на The Wall Street Journal. Колкото до индексите, те са продукт на Дау и Джоунс, като Дау създава първия си борсов индекс (9 железопътни линии и 2 индустриални компании) през 1884 г.

Оставяйки историята на страна, както и 5 февруари – единственият и най-голям срив на пунктовете в историята на промишления индекс Дау-Джоунс, нека разгледаме какво всъщност е „Дау“, кога сме започнали да го използваме и какво означава.

Макар че днес асоциираме името с инвестиции, това невинаги е било така − въпреки че борсовите индекси датират от 80-те години на 19 век, първата позната употреба на термина Дау-Джоунс е от 1908 г., когато (списание) The Ticker пише следното: „Системата борсови индекси Дау-Джоунс всъщност е просто метод за изчисляване на средната цена на 20 активни железопътни акции и 12 индустриални акции“.

Както DAX и FTSE 100, средните стойности на Дау-Джоунс са всъщност индекси (или кошница с акции, които представят конкретен икономически сектор), които дават представа за настроението на инвеститорите по отношение на някакъв икономически сектор. И все пак, за разлика от вече споменатите им колеги, Дау-Джоунс са се разширили и сегментирали, за да посрещнат нуждите на един постоянно растящ и диверсифициращ се пазар. В момента има повече от 130 000 индекса Дау-Джоунс, базирани на всичко − от конкретни държави, през стоки за широка употреба до икономически подсектори и подкласификации, като индекса за устойчивост Дау-Джоунс, пуснат през 1999 г.

И въпреки че днес сме свикнали да считаме индустриалния индекс Дау-Джоунс за най-всеобхватния, значителен и важен заради неговото широко икономическо влияние, това невинаги е било така: не само че в началото повечето борсови индекси на Дау са били свързани с транспорта, но транспортният индекс е стартиран през 1884 г. – 12 години преди индустриалния.

Както с всеки индекс, компонентите на индексите Дау-Джоунс се променят, за да отговорят на икономическите реалности, и именно затова днес те отбелязват като „индустриални“ не The American Cotton Oil Company и National Lead (от 1896 г.), а Microsoft и Intel. От 1896 г. е имало общо 51 промени на индустриалните индекси и докато икономиките естествено се променят, някои компании имат поразително дълъг живот в рамките на индекса, като например General Electric (110 г.), ExxonMobil (89 г.) и Procter & Gamble (85 г.).