30.08.2013

Блутут / Bluetooth – Дума на деня

Блутут е прякорът на Харалд Първи, който управлява Дания през 10 век и успява да обедини многобройните скандинавски племена в едно кралство.

Да пропуснем едно хилядолетие и ето, свидетели сме на постижение, което привлича вниманието на Джим Кардач от Intel. Докато изобретява средство за лесна обмяна на информация между различни приспособления, Кардач четял “Дългите кораби”, роман, в който се описва времето, в което царува Харалд. През 1997 година Кардач въвежда името “Блутут”, за да обозначи опитите си да свърже персоналния компютър и цифровите устройства с иновативна безжична връзка. Технологията се разпространява мълниеносно, както става с безжичния интернет.

Блутут технологията дава възможност на мобилните телефони да се свържат към блутут слушалки и позволява безжична връзка между мишка, клавиатура и принтер. Днес приемаме употребата на блутут за даденост и всяка година се продават около 2 милиарда приспособления, включващи технологията блутут.

Дори след хиляда години историята на Блутут е далеч от своя завършек. Очаква се смартфоните и сензорни приспособления като мониторите за сърдечна дейност и спортните часовници, да увеличат десетократно използването на блутут технологията през следващите пет години. В този смисъл може спокойно да се каже, че Харолд Първи извървя дълъг път.