21.02.2013

Бойкот / Boycott – Дума на деня

Днешната дума на деня „бойкот“ произлиза от човек на име капитан Бойкот, който работел като агент за събиране на рента. Арендаторите, за които отговарял той, искали да плащат по-малка рента поради поредица от лоши реколти. Когато той отказал да се заплаща по-малка рента и започнал да гони арендаторите, цялата местна общност в Ирландия отказала да плаща рентата на капитан Бойкот. Първите доклади за Чарлз Бойкот били във връзка с тълпата арендатори, нахлули в неговата къща и принудили всички, които работели за него по някакъв начин, да напуснат. Това се случило през септември 1880 г. Самият господин Бойкот е бил първият бойкотиран човек.

Цялата случка била докладвана в подробности в английската преса. Тя е била част от проблема за противопоставянето между висшата и нисшата класа, както и между Ирландия и Англия. През ноември 1880 г. думата вече се използвала навсякъде. Хората били съветвани да „бойкотират всеки, който ги е предал, като е отнел земите им“ или даден търговец е бил „бойкотиран, ако трябва да използваме местния термин“. През декември изданието Illustrated London News информира, че „да бойкотираш“ вече е станал активен глагол със значение „ да отнемеш средства и възможност“, „да сплашиш“, „да възпрепятстваш“, „да отбягваш“.

В рамките на 4 месеца думата станала официална част от английския език. И се разпространила бързо – във френски език още през 1880 г., в руски език през 1891 г., в немски език през 1893 г. и в нидерландски език също през 1893 г. Така бойкотът се появил бързо и като събитие, и като понятие, и ще остане за дълго.