05.08.2013

Хомеопатия / Homeopathy – Дума на деня

Баща на хомеопатията е Самуел Ханеман, който създава тази форма на алтернативна медицина преди около 200 години. Ханеман получава медицинско образование и започва практика като лекар, но я изоставя, за да се посвети на превеждането на медицински книги. Докато превежда текст за лечението на малария, той стига до заключението, че „лекарство, което може да породи определени симптоми в здрав индивид, може да излекува болен индивид, който демонстрира подобен набор от симптоми”.

Тази идея за„борба с огъня чрез огън” води до думата хомеопатия, която идва от гръцката дума homios ( подобен ) и pathos ( страдащ ). Ханеман публикува първия си труд по темата в Германия през 1807 година, а описанието на понятието на английски език влиза в Британското медицинско списание „Лансет” 20 години по-късно.

Модерната употреба на хомеопатията раздвоява общественото мнение. Британското правителство заяви, че „хомеопатията е плацебо лечение…, а предписването на чисто плацебо е лоша терапия”. В Германия обаче има 7000 доктори хомеопати, а голямата част от застрахователните компании, подкрепяни от държавата, плащат за хомеопатични лекарства.

В световен мащаб годишно се продават хомеопатични лекарства за милиард и половина Евро. Това представлява приблизително 0.3% от световния пазар. Вярата в ефективността на лекарствата се отразява в локализацията на продажбите. 70% от всички хомеопатични продукти се продават в Европа, като Франция и Германия до момента са най-широките пазари.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес, относно проекти за медицински преводи на телефон: +359 (2) 980 56 68, или ни изпратете запитване на bg(at)evs-translations.com.