29.07.2013

Рататуй / Ratatouille – Дума на деня

Думата рататуй навлиза в английския език през XIX век и означава яхния, приготвена от евтини продукти. Името произхожда от френските глаголи ratouiller (разклащам) и tatouiller (разбърквам). Думата днес се отнася за рататуй нисоаз ( от град Ница във Франция) и датира само от преди 60 години. Продуктите са разнообразни: домати, лук, тиквички, патладжани, чесън, чушки, заедно с подправките майорана и босилек. Тази рецепта не само е изключително вкусна, но и здравословна и става много популярна сред хората, които ценят комбинацията от вкус и питателност.

Когато филмовото студио Пиксар решава да заснеме анимационния филм “Рататуй” за талантливия плъх, който става известен шеф готвач, те получават вдъхновение от версиите на ястието, които днес се сервират в ресторантите, получили звезди от системата за оценка “Мишлен”. Представители на ръководството на компанията посещават ресторанти в Париж и Северна Калифорния, за да опознаят в подробности темата, и когато филмът излиза на екран през 2007 година, жъне огромен успех.

По време на очарователния финал на филма, плъхчето Реми сервира блюдо с рататуй на най-страховития кулинарен критик във Франция, а вкусът на ястието моментално препраща критика в миналото, във времето на неговото детство, когато се храни на масата на мама. За никого не е изненада, че тази сцена увеличава търсенето на ястието в ресторантите навсякъде по света. Освен това филмът допринася за увеличеното търсене на плъхове, като собствениците на магазини за домашни любимци са залети с молби на деца, които търсят своя “Реми”. Да се надяваме, че те не са останали разочаровани, когато са открили, че новите им домашни любимци не могат да готвят…