26.02.2013

Салата Цезар / Caesar salad – Дума на деня

Често известни личности се крият зад имената на ястия. Салатата Цезар произлиза от името на Цезар Кардини. Той е роден в Италия и емигрира в САЩ със своите трима братя (докато двете му сестри остават вкъщи). Почти веднага след това той навлиза в сферата на ресторантьорството и постига успех. За да може да предлага алкохол по време на сухия режим в Америка, той дори се захваща да управлява ресторант в Мексико.

Кардини става известен със своята салата и своя сос. Той твърди, че е измислил салатата Цезар през 1924 г. Знаменитостите от Холивуд я харесват и името й остава, след като Кардини премества ресторанта си в Хотел „Цезар“. За последните 10 години от своя живот Кардини се концентрира върху това да продава соса, който върви към салатата Цезар.

Какви са съставките на салатата Цезар? Сирене, яйца, кротони, черен пипер, чесън, марула и зехтин.

Въпреки това минава доста време, преди салатата Цезар да стане популярна по света. Има меню от Лос Анджелис, което включва салата Цезар от 1946 г., но дори и година по-късно кулинарното списание The Gourmet задава въпроса „Къде мога да намеря рецепта за салата Цезар?“, докато през 1950 г. книга на тема салати представя салатата Цезар – „ново вкусово усещане от Калифорния“.