11.09.2013

Водка / Vodka – Дума на деня

“Връзката между руснака и бутилката водка е почти мистична”; (Ричард Оуен)

Думата водка се появява за пръв път в английския език през 1780 година в превода на “Русия: пълно историческо описание” от Уилям Тук. Тази забележителна хроника, написана от немския ботаник, етнограф и пътешественик Йохан Готлиб Георги, съдържа детайлно описание на различни области и етнически групи в Русия. В нея се споменава мимоходом и националното питие. Георги описва кабака като “обществена сграда, където руснаците пият водка”.

И докато водката и Русия са така тясно свързани, както изобщо едно питие и една нация могат да бъдат, от време на време се срещат и твърдения, че тя е полско изобретение. Питието се появява около 800-та година след Христа, като името му идва от руската или полската дума за вода. Водката веднага печели популярност не само като народно питие, но и като лекарство и афродизиак. В началото на 20-ти век тя заема почти 90% от цялата алкохолна консумация в Русия. Днес цифрата е 70%, а в производството й са заети едни от най-известните марки в света. Продажбата на Smirnoff, Absolut и Belenkaya достигна общо 43.6 милиона каси през 2012 година.

Истинските ценители на водка обикновено я пият “чиста”, но листът с коктейлите никога не е пълен без коктейли, съдържащи водка като Sex on the Beach ( Том Круз го разбърква сръчно в романтичната драма “Коктейл”) и White Russian ( любимото питие на Дюд във филма “Големия Лебовски”). Невъзможно ни е да си представим как Джеймс Бонд оцелява във филм, без да си поръча поне един коктейл Водка-мартини.