20.11.2013

Адреналин / Adrenaline – Дума на деня

Адреналинът е представен на света от един предприемчив японски химик. Въпреки, че думата е била споменавана и преди това, тъкмо Джокичи Такамине изолира това вещество и прави публикация по темата през 1901 година в списанието „American Journal of Pharmacy”. Научава английски още като дете от едно холандско семейство и говори през целия си живот английски с холандски акцент, въпреки че е учил в Шотландия, женен е за американка, емигрирал е в САЩ през 1890 година и е живял там повече от 30 години.

Адреналинът, хормон, произведен от адреналните жлези, е една от естествените защитни мрежи на организма, които помагат на тялото да се справи със стреса. Приливът на адреналин обикновено изостря сетивата, увеличава притока на енергия и сила и временно намалява усещането за болка, дори в случай на сериозна травма.

Такамине забелязал, че каквито и методи да прилага за справяне със стреса в ежедневието, те винаги се оказват успешни. Той е имал изключителен успех в Япония, основава в Токио фирма за изкуствени торовe, която по-късно се превръща в Nissan Chemical Industries, компания от индекса „Никей” – списък с 225-те водещи компании на Токийската фондова борса. Приходите от лиценза на такадиатазата (ензим, който също носи неговото име) и адреналина, правят Такамине изключително богат човек и той използва славата и късмета си, за да рекламира Япония в Америка. Къщите му в САЩ са построени в японски стил. Той е и един от основателите на клуба „Нипон” през 1912 година и дарява първата японска цъфнала череша на новата си родина. С времето тези дръвчета ще се превърнат в основна туристическа атракция във Вашингтон. Всяка пролет Фестивалът на цъфналите череши почита този японски дар, символ на потенциално приятелство и единение между двете страни дори в най-мрачните дни на Втората световна война.