14.05.2014

Адвърториъл / Advertorial – Дума на деня

Комбинацията от реклама и редакционна статия е използвана за пръв път от списание „Rotarian“ през май 1914 г. в брой, посветен на Канзас сити. В него първо е представен Ротарианският клуб в града, следват 11 рекламни страници, а след тях – основната статия на броя за голямото значение, което ротарианското движение отдава на жените. Подзаглавието на статията е „Адвърториъл от ротарианския рекламист на Канзас сити“ и има за цел да покаже, че „най-лесният начин да се получи рекламна поръчка е да се докаже, че тя се отплаща“ с много конкретни примери за това колко ефективно е рекламирането за ротарианците. В списанието следват още 6 рекламни страници преди около 40 страници, посветени на това колко великолепен град е Канзас сити с неговите църкви, промишленост, финансови центрове, къщи, хотели и училища.

Идеята навлиза много бързо в практиката. Пример за това е изданието от 6 юли 1914 г. на „Индипендънт“, в което е публикувана статия на една страница за това колко чудесна е компанията „Standard Sanitary Manufacturing“, как рекламата на компанията достига до клиентите и как оборудването за баня, което тя произвежда, променя живота на много американци. Статията е толкова преувеличена, че редакторите се чувстват задължени да публикуват малко допълнение под линия: „Това е статия от серия статии, които ще бъдат публикувани от бизнес отдела на „Индипендънт“, за да покажат как рекламата в списанието служи на аудиторията“.

Очевидно това се оказва успешно начинание. Думата адвърториъл много бързо си проправя път и в Англия благодарение на Чарлз Хайъм, англичанин, отраснал в САЩ, завърнал се в Англия, където основава собствена рекламна агенция. В книгата си за рекламата със заглавие „Научно разпределение“ (Scientific Distribution) той се представя като „един от водещите рекламни агенти в света, може би най-добрият извън САЩ“. Самоизтъкващият се рекламен експерт описва произхода на рекламните агенции и лондонските кафенета, където може да се грабне „екземпляр от адвърториъл“ и да се даде на пресата.

В българския език думата адвърториъл все още не си е проправила път извън тясната сфера на рекламата и медиите. Вместо нея се използват изразите „рекламна статия“ или „пиар статия“. Много често читателите наричат така всяка публикация, в която постиженията на описаните личности изглеждат прехвалени.