22.05.2014

Албинос / Albino – Дума на деня

Албинос / Albino

През 1521 г. Магелан „открива“ Филипините и ги обявява за владение на Испания. 50 години по-късно през 1571 г. Манила е обявена за испанска столица. Събитията, свързани с испанското завладяване на страната и колонизацията, са документирани в книгата на Бартоломей Аргенсола „Завладяване на Молукските острови“, публикувана през 1609 г.  Както много от първите автори на пътеписи, Аргенсола никога не е зървал местата, които описва в книгата си.

Трябва да изминат точно 100 г., преди тази книга да се появи на английски език в сборник с пътеписи, редактирани и преведени от известния преводач от испански Джон Стивънс, който превежда „Дон Кихот“ на английски език. Книгата „Откриването и завладяването на Молукските острови и Филипините“ (The Discovery and Conquest of the Molucco and Philippine Islands) e публикувана през 1708 г. като първа част в сборник с пътеписи, които включват описания и на такива екзотични места като Северна Каролина, Перу, Мароко, Мадагаскар и Етиопия.

В превода е описано как „сред черните хора има такива, които са толкова бели и руси като германци“. Стивънс прави директна отправка към испанския, от който превежда, като казва: „Такива хора в Испания наричат албиноси“. Едва след още 150 г. се случва човек от Запада да види за пръв път албинос и това да бъде записано на английски език.