11.07.2014

Аржентина / Argentina – Дума на деня

Аржентина (Argentina)

Аржентина – името на държавата произхожда от латински от думата „argentum“ , която означава сребро.

Испански и португалски пътешественици „откриват” Южна Америка в началото на 16 век. Първото сребро, открито на континента, е намерено в областта около Потоси. Много скоро след това мястото се превръща в миньорско градче, като предоставя огромни количества сребро на Испанската империя. Значителните добиви превръщат Потоси в най-големия град в Южна Америка. Днес обаче градът се намира в Боливия.

За първи път думата се появява върху географска карта през 1554 г. На нея земята е наречена „Terra Argentea“ – земя на среброто. Думата е използвана и в произведението „Argentina“ – това е поема, публикувана през 1602 г. заедно със свидетелствата на Сентенера, испански свещеник, който съпровожда пътешествениците в Аржентина в края на 16 век.

Това, което представлява днешна Аржентина, е било някога част от Испанската империя, управлявана под шапката на вицекралство Перу. То включва Аржентина, Перу, Бразилия, Колумбия, Чили и Еквадор. Така че по онова време в Англия не са възприемали Аржентина като отделна страна.

Това става едва в началото на 19 век по време на Войната за независимост. Страната се основава през 1861 г., но започва бързо да се развива, като за половин век се нарежда сред най-богатите страни.