18.12.2013

Аристократ / Aristocrat – Дума на деня

Аристократ / Aristocrat

Томас Елиът бил дипломат. Една от най-важните му мисии била да убеди Чарлз V, че разводът на Хенри VIII с Катерина Арагонска е добра идея. Въпреки че не постигнал особен успех в това отношение, той бил достатъчно известен, че да бъде увековечен на портрет от известния художник Ханс Холбайн Млади, който по-късно нарисувал и съпругата му Маргарет.

Томас Елиът бил също и писател. Темите, за които пишел, включвали образованието на жените, популярен наръчник за медицина, речник на латинския език и философия за управляващите класи. В книгата си „Наръчник на управника“ (1531) описва аристокрацията като „управляващото общество с най-добър характер“. Той взема гръцката дума аристократ (от гръцки: ἀριστεύς, благороден произход, елит, и κράτος, власт, могъщество), която вече е навлязла и се използва във френския език.

Първоначално тези хора със знатен произход, добро образование и високо място в обществото се оприличават с монарсите. Постепенно значението се разширява, обхващайки управляващата класа, а в края на XVIII в. думата аристократ се превръща в противоположност на понятието демокрация. Всъщност „аристократ“ като дума намира приложение първоначално в годината на Френската революция, когато е използвана, за да опише управляващите като арогантни и високомерни.