28.05.2014

Асфалт / Asphalt – Дума на деня

Асфалт / Asphalt

Асфалт за първи път е споменатата като думата, свързана с Мъртво море. Първоначално думата е употребявана предимно в преводи. Изключение е включването и в една от най-ранните английски поеми със заглавие „Чистота“ (Cleanness) – дълбоко религиозна творба, в която подробно се описва Мъртво море като вонящо езеро, което бълва асфалт.

Подобно споменаване има и в „Пътешествията на сър Джон Мандевил“, където също Мъртво море изхвърля с водите си нещо, наречено асфалт. Джон Тревиза в популярен превод описва Свещената земя като „черна на цвят земя“, която излъчва зловоние.

Първото споменаване на думата асфалт, използвана с някаква определена цел, е отново в превод и това е творбата на Макиавели „Изкуството на войната“. Тя е публикувана на английски език в превод от Питър Уайтхоум, войник от армията на Карл V, (император на Свещената римска империя от 1519 до 1556 г.), воювала срещу турците.
Едва 400 г. по-късно асфалтът наистина намира приложение в материалите за водоизолация, при строителството на пътища и във фотографията.