08.05.2014

Азбест / Asbestos – Дума на деня

Азбест / Asbestos

Азбест е дума, която се употребява за пръв път от Тревиза в началото на 15 в. и описва азбеста като вещество което, веднъж запалено, никога не угасва. Произхожда от гръцки и означава неугасим. С нея е бил наричан вълшебен камък, който никога не е съществувал.

Идеята за вещество, което може да бъде използвано като защита срещу огън на индустриална основа, започва бавно да си пробива път, тъй-като е било установено, че вече съществува вещество с подобни качества. Изкопаването на руда, забавяща разпространението на огъня, започва близо до Квебек около 1870 г. Дълги години най-голямата мина за добив на азбест е разположена в градче, кръстено с подходящото име Азбест. Добиването на азбест в мината се преустановява едва преди 3 години.

Азбестът притежава много качества, с които прекратява разпространението на огъня и затова се използва широко в строителството.

Той обаче има и един съществен недостатък – причинява професионалното заболяване азбестоза. Първият известен случай е на Нели Кершоу, която умира от „отравяне с азбест“ през 1924 г. в резултат на работата си в азбестова фабрика, където се предат азбестови нишки за платове. Тя започва да работи с материала, когато е на 13 години и умира на 33, без да получи никаква компенсация във формата на социални осигуровки, както и заплащане от работодателите си. Смъртта й предизвиква правителствено разследване. След като се установява, че две трети от работещите с азбест в продължение на 20 години, се разболяват от азбестоза, британското правителство изработва закон за контрол върху азбестовата индустрия, гласуван през 1932 г.

Оттогава започва постепенното премахване на азбеста от производството и ограничаване излагането на азбестови продукти, но този процес протича много бавно. Илюстрация на това е поведението на г-н Браун (собственик на компания за производство на азбест), който на въпроса защо неговите работници трябва да работят, докато се свлекат мъртви, без да бъдат информирани за опасността от азбеста, отговаря: ”Да. Защото така спестяваме много пари“. Няма да мине много време и смъртните случаи, причинени от азбест, ще изхвърлят от бизнеса всички компании като тази на г-н Браун, включително компанията за производство на фибростъкло Owens-Corning, която фалира през 2000 г.

Смъртта на популярния актьор Стив Маккуин поставя проблема в светлината на прожекторите. Той умира от заболяване, причинено от азбеста през 1980 г. Оттогава само в САЩ почти 100 компании свързани с азбеста изпадат във фалит или са на път да фалират.