11.11.2013

Бамбук / Bamboo – Дума на деня

Това бързорастящо дървесно растение е отбелязано за първи път на английски език в резултат на две пътешествия. Ян ван Хюйген ван Линшотен е бил холандски търговец, прекарал по-голямата част от живота си извън родната си страна – 4 години в Испания, 3 в Португалия и 6 години на борда на португалски кораби, с които достига до Арктика, Африка и Азия. Хрониките на тези пътешествия почти веднага са преведени на английски език и публикувани през 1598 година като „Разкази за пътешествия из Източните и Западните Индии“. Книгата включва описание на „тръстика, достигаща височината на хълбока, наречена бамбус“.

През следващата година историята е подета от Ричард Хаклут, първият автор на книги за пътешествия. Въпреки че самият той не е бил любител на пътешествията, Хаклут е бил старателен хроникьор на чужди преживявания. Компилацията му от английски пътешествия „Основни мореплавания, пътешествия, трафик и открития на английската нация“ е имала за цел да прославя британските колониални амбиции, които по това време изостават в сравнение с тези на португалските и испанските конкуренти.

Хаклут пише за къщи, направени от тръстикови пръти, наречени бамбук, намеквайки за забележителната гъвкавост на растението. Бамбукът расте изключително бързо за разлика от останалите дървета. Ако на един дъб например му е необходимо столетие, за да достигне зрелост, бамбукът достига максималната си височина само за три години. Практичното му приложение обхваща строителството на къщи, направата на мебели и хартия, използва се и като храна. Смята се, че световният пазар на бамбук е около 10 млрд. щатски долара, а Световната бамбукова организация прогнозира, че тази цифра ще се удвои през следващите пет години.

В Азия се смята, че бамбукът притежава лечебни свойства и се използва в медицината от повече от 5 000 години. Традиционната индийска медицина го използва за лечение на респираторни заболявания, а в Древен Китай е бил обичаен лек при инфекции. През 1955 година обаче лечебните свойства на бамбука били използвани по друг начин от Холивуд. Филмът „Къща от бамбук“ е заснет в Токио с участието на американски и японски актьори. За много американци той представя за първи път в положителна светлина отношенията между двете нации и се възприема като важна крачка в културното помирение, последвало Втората световна война. С толкова широко приложение като лекуване на болести и строителство на къщи и мостове, не е изненада, че бамбукът често е наричан „растение чудо“.