27.09.2013

Камуфлаж / Camouflage – Дума на деня

Използването на камуфлаж е било повод за спорове хиляди години и всеки път те са кръжали около съществата, които притежават естествена дарба да се прикриват. През 4 век преди новата ера Аристотел коментира способността на октопода да променя цвета си, а от 1340 година умението на гущера да се слива с околната среда превръща хамелеона в олицетворение на максировъчното изкуството. Шекспир e използвал хамелеона в този контекст, както е направил и притежаващият разностранни таланти преводач Ричард Идън. Много по-късно, през 1890 година британският зоолог Едуард Пултън ще опише много подробно способността на животните да променят цвета си в труда “Цветове на животните”, създавайки фразата “агресивна мимикрия”.

През 19 век камуфлажът навлиза и в армията, когато британските войници започват да носят униформи с цвят каки от средата на 60-те години на 19 век, но думата не навлиза в англиския език до Първата Световна война. През 1917 година на група френски художници, известни като camofleurs, е възложена творческата задача да намерят подходящо прикритие за наблюдателни постове и оръжия. През май същата година Daily Mail официално представя думата на английските читатели и предлага компактно обяснение на смисъла й: “Изкуството да скриеш каквото и да било от своя враг се нарича камуфлаж”. Думата бързо става популярна след като камуфлажът става основна военна стратегия. Фабрики веднага започват да произвеждат материали за камуфлаж и думата навлиза в обществото с многобройни камуфлажни партита, предлагащи на гостите чудесни възможности да проявят въображение при дегизирането.

В мирно време думата е предпочитана от театрални трупи и други артисти, които се опитват да създадат атмосфера на тайнственост. Кой творец не се стреми да бъде възприеман като майстор на маскировката? Но все пак творците трябва да внимават – през 1984 година Род Стюарт нарече албума си “Camouflage” и този избор се обърна срещу него. Когато критиците откриха, че албумът съдържа няколко кавър версии на стари песни, някои остроумно подхвърлиха, че Стюарт се е опитал да се маскира като оригинален творец, но не е успял.