29.11.2013

Черният петък / Black Friday – Дума на деня

Изразът „черен ден” обикновено се отнася за нещо гибелно, катастрофално.

Бил е използван от известния преводач Джон Тревиза в края на 14 век.

В последните 150 години терминът се употребява основно във връзка с капиталовите пазари. И тъй като поведението на финансовите пазари има важен дял в техните покачвания и спадове, досега е имало доста „черни дни”. Първият Черен петък е резултат от сриването на пазара на злато през 1869 година. Следва рухването на фондовата борса в Ню Йорк през 1929 година в Черния понеделник и Черната сряда, както и световният Черен понеделник през 1987 година, когато индексът „Дау Джоунс” се сгромоляса с 22.6% само в един ден.

Според Оксфордския речник на английския език първото писмено споменаване на Черен петък като пазарен ден ни връща обратно към един от броевете на бизнес списание, излязло през 1951 година. Списанието „The Factory Management and Maintenance” пише за деня с чувство за хумор като за ден, в който никой не работи, и предлага той да бъде добавен към платената отпуска. В брой от 1961 година на нюйоркския вестник „Public Relations News” се споменава, че въпреки че денят е добър за търговците на дребно, бясното пазаруване причинява такива задръствания във Филаделфия, че полицията е кръстила дните след Деня на благодарността Черния петък и Черната събота.

Днес Черният петък открива сезона на най-големия период за пазаруване в годината в САЩ. Миналата година някои вериги магазини отвориха дори в четвъртък вечерта и позволиха на купувачите да пазаруват през нощта. Купувачите бяха очаровани. Те похарчиха почти 60 милиарда долара за три дни и при отчитането на нетния финансов резултат се оказа, че денят със сигурност носи печалба или „черно мастило”. (Изразът „черно мастило” на търговски жаргон означава печалба и произлиза от времето, когато печалбата е била отбелязвана с черно мастило, а загубата – с червено.)