25.12.2013

Коледа / Christmas Day – Дума на деня

Коледа / Christmas Day

Весела и щастлива Коледа.

Думата Christmas (Коледа) идва от старата английска фраза от Христовата меса и се използва в английския език от почти 1000 години.

Както в случая с Бъдни вечер, Джон Уайклив е човекът, който употребява думата за пръв път. Поздравът „весела Коледа“ се използва за пръв път от началото на 16 век и става много популярен благодарение на коледната песен “We Wish you a Merry Christmas” (Пожелаваме ви весела Коледа). Вероятно най-прочутият противник на Коледа е описан в новелата на Дикенс „Коледна песен“, в която почти „всеки идиот се разхожда с Весела Коледа на уста“.
Когато значението „весел“ започва да се свързва с възможността да се изпие голямо количество алкохол, става политически коректно да се говори за щастлива Коледа, въпреки че тази фраза ни връща към 1707 г. За да бъдем още по-коректни, можем изобщо да заобиколим религиозния произход и да пожелаем просто весели празници.

Така че както и да празнувате, EVS Translations ви пожелава прекрасен ден, щастлива и весела Коледа и весели празници. Приятно прекарване.