03.07.2014

Цитрон / Citron – Дума на деня

Книгата „L’esclarcissement de la langue francoyse“ се смята за първата френска граматика за англоговорящи въпреки френското си заглавие. Публикувана е през 1530 г. и е написана от свещеник от двора на Хенри VIII, също и частен учител на кралското семейство. Стотици думи могат да бъдат открити за първи път на английски език именно в тази творба, включително античен (antique), зашеметяващ (astonishing) и земна пчела (bumble bee), както и думата цитрон (citron), която се появява за първи път със значение на цитрусов плод. Двадесет и пет години по-късно, през 1555 г., думата се появява отново в превода на Ричард Идън „Десетилетия на Новия свят”, когато авторът прави описание на „вида цитрусови плодове, които обикновено се наричат лимони“.

Цитронът е голям цитрусов плод, който произлиза от Азия и е бил култивиран в продължение на хиляди години, като за процеса на отглеждането му има подробни препратки в класическата литература. Прилича на лимон, въпреки че е по-сух и по-малко кисел. Независимо от използването му за лечебни мехлеми в древността и Средновековието, днес цитронът се използва за направата на чай с вкус на лимон и хранителен продукт, познат като цукада (succade), който представлява захаросани лимонови резенки от вътрешността на плода.

Цитронът се среща преобладаващо в Гърция и южна Италия, докато в САЩ не просъществува дълго. След като е внесен в Калифорния през 80-те години на 19 век, реколтата не оцелява период на порои и лошо време и плодът повече никога не е култивиран с търговска цел там.