27.03.2014

Диван / Sofa – Дума на деня

Историята на английската дума sofa е история на продукт, който става все по-достъпен на пазара, докато постепенно започва да се използва от всички. Думата се появява за пръв път в английския език в сборника с пътеписи на Пърчис, публикуван през 1625 г. Произлиза от арабската дума suffa, която означава вълна. Диванът като мебел се появява за пръв път в арабските страни. Описанието е на диван „покрит с пищни позлатени килимчета, на който е седнал Господарят“. През следващите около 300 години думата запазва източния си аромат със смисъл на място, където седят великият везир или пашата.

Днес диванът е във всеки дом. Ако потърсите думата в интернет, ще намерите стотици предложения за покупка на дивани на всевъзможни цени. През 1962 г. Мерилин Монро дава пространно интервю за Life Magazine, но отказва да бъде заснета в дома си с аргумента: „Не искам никой да вижда точно къде живея, как изглеждат моят диван или камина“. Днес диванът се е превърнал в сърцето на дома.

Английските думи за диван и кушетка (sofa и couch) се използват почти по равно във Великобритания и в САЩ до 60-те години на 20 век. Оттогава думата sofa се смята по-скоро за английска, докато в САЩ се използва повече думата couch. Утрешната дума на деня ще бъде именно кушетка (couch).

В българския език употребяваме думи за този тип мебели, които са навлезли в нашия език по други пътища, не чрез английския език. Думата диван например е с персийски произход и означава канцелария. Покрай стените на арабските канцеларии са стояли дивани, които са представлявали нещо като ниски тапицирани скамейки или миндери. Думата кушетка пък идва от френски, но за това ще стане дума в утрешната Дума на деня.