06.06.2014

Джамия / Mosque – Дума на деня

Джамия / Mosque 

Както е добре известно, джамията е място за религиозно поклонение за мюсюлманите. Думата Джамия / mosque се появява за пръв път в английския език в пътните дневници „Пътешествията на сър Джон Мандевил”. В тях е описан красив храм наречен mosque. Първият англичанин видял с очите си джамия е Едмънд Харвел, дипломат към двора на Хенри VIII. Неговото представителство е било разположено във Венеция, но в едно комюнике той споменава, че турският монарх е предприел необичайната стъпка да „отправя предложения от своята джамия”. Следващото споменаване на думата, но не в превод, е в първото по-обширно описание на Османската империя през 1603 г., направено от Ричард Нолс в книга със заглавие „Основна история на турците” (The general history of the Turks). В тази книга за пръв път са споменати много нови думи в английския език, вкл. шербет (sherbet) и пастир (herdsman). Нолс пише, че храмът „Света София” е превърнат в джамия. Книгата е смятана за превъзходна. Един от големите английски писатели Самюел Джонсън се опитва да си отговори на въпроса защо въпреки качествата си не е била особено успешна, като заявява, че „книгата е посветена на начинания и революции за които никой не желае да бъде информиран”.

Тази липса на интерес и ясната връзка с ислямския свят прозира и от факта, че първата джамия в Германия е построена през 1924 г., в САЩ през 1922 г., а във Франция през 1926 г. Дори днес само 3% от всички мюсюлмани живеят в Европа, а 0.3% в Северна и Южна Америка.

По ясни исторически причини думата джамия е дошла в българския език по съвсем други пътища. Колкото до храма „Света София”, през 1934 г. Ататюрк обявява сградата за музей. Доста от съществуващите мозайки са разкрити наново, но ислямските промени не са заличени. Българските туристи не пропускат и Синята джамия, разположена в близост до „Света София” – внушителна сграда с шест минарета, уникално достижение на архитектурата.