08.01.2014

Дребна шарка / Measles – Дума на деня

Думата в английския език вероятно произхожда от mesel, дума, която е вече извън употреба. Отнася се за кожни болести като проказата и се употребява в английския език през Средновековието. Отново първото споменаване на думата Дребна шарка се приписва на превод от Джон Тревиза от далечната 1398 г. Той пише, че много заболявания причиняват промяна в цвета на кожата, споменавайки и дребната шарка.

По-късно следва описание от Томас Елиът (за повече информация за него, вижте думата аристократ). Освен че съставя речник и пише за политика, той e и автор на една от първите популярни книги по медицина на английски език – The Castell of Health. Списъкът на описаните болестите включва едра и дребна шарка.

Дребната шарка е силно заразно вирусно заболяване и истински убиец най-вече сред общности, които никога преди това не са го прихващали. През 1529 г. тя покосява две трети от местното население на Куба, а малко след това се разпространява из Централно Мексико. В средата на 19 век много хора в Хавай и на остров Фиджи умират от болестта. През 2000 г. Световната здравна организация съобщава за над 500 000 жертви. Десет години по-късно жертвите са сведени до около 140 000.