18.08.2014

Футон / Futon – Дума на деня

Футонът представлява традиционно легло, използвано някога в Япония, което все още се среща в много японски домове. Това са тънки матраци, поставяни директно на пода. Обикновено това са меки постелки от оризова слама, наречени татами, които не се нуждаят от дървена рамка. В страна, където пространството е лукс, футоните са идеални за спане, защото могат лесно да се сгънат и приберат през деня, така че да се отвори повече жизнено пространство за семейството.

Първото споменаване на думата футон в английския език е в английския превод на книгата „Транзакции на Японското азиатско дружество“ (Transactions of the Asiatic Society of Japan) от 1876 г. През 1885 г. американският зоолог Едуард Силвестър Морс описва традиционната употреба на футона с повече детайли в книгата си „Японските домове и заобикалящата ги среда“ (Japanese homes and their surroundings). След като пренощува в японска страноприемница, той заявява: „Всъщност тази работа е смешно проста – футоните и завивките бързо се сгъват и прибират, или се провесват от перилата на балконите да се проветряват.“

Дори днес през 21 век всеки ден в Япония можете да станете свидетели на следната картина – докато шофирате по улиците покрай безкрайните редици от жилищни блокове, можете да видите как японските домакини провесват футони през перилата на балконите и ги изтупват с тупалки.

Футоните са част от живота на японеца още от раждането. За разлика от Запада, където бебетата спят в детски креватчета, японските бебета спят между мама и татко. Футонът е семейно легло – три футона могат да бъдат разстлани на пода, като майката и бащата спят на двата крайни, а детето – върху този по средата. Това не предвещава спокойна нощ със здрав сън, особено когато бебето вече пълзи и може във всеки момент да се измъкне от леглото.
Леглата от западен тип стават все по-популярни в Япония, но докато в страната има остра нужда от повече пространство и при традиция децата да спят с родителите си до около 6-годишна възраст, нищо не може да конкурира удобството на футона.

В България се известни матраци тип футон. Думата се употребява и за разтегателно канапе, най-често с дървена арматура, покрито със сгъваем матрак.