02.10.2013

Геронтология / Gerontology – Дума на деня

Геронтология / Gerontology – Дума на деня

Идеята, че напредналата възраст е тема, заслужаваща сериозно проучване, е лансирана от французина Мишел Шеврьол, чието дело включва и първите анализи на контрастните цветове и холестерола. Но думата геронтология навлиза в английския език благодарение на Питър Чалмърс Мичъл.

Мичъл е зоолог и писател, увлечен по езиците. В навечерието на 20 век той е вече утвърден преводач и думата  „геронтология” се появява в превода му на  „Природата на човека” от Мечников през 1903 година. Повече подробности по темата са включени в превода му на „Удължаването на живота”. Истинското призвание на Мичъл обаче е зоологията. Той ръководи лондонската зоологическа градина в продължение на 32 години и е основната движеща сила зад откриването на зоологическата градина Уипснейд, най-големия зоопарк на открито във Великобритания.

Мечников всъщност фокусира вниманието си върху биологията и работата му върху микробите и имунната система му носи Нобелова награда за медицина през 1908 година. Едно от ключовите му изследвания търси отговор на въпроса защо българите от степите живеят толкова дълго. Отговорът е в редовната консумация на кисело мляко, което самият той е пиел и което по-късно води до откриването на пробиотиците, онези  „дружески настроени” бактерии, предоставящи  „здравни предимства” на консуматорите. За българите тези предимства включват достигането и надхвърлянето на сто години, като по този начин превръщат изучаването на напредналата възраст в логична стъпка за науката.

Думата геронтология произлиза от гръцката дума “geron” (възрастен човек) и logia (изучаване). И докато трудовете на Мечников и Шеврьол печелят признание, изучаването на геронтологията се превръща в официална наука едва през втората полонина на 20 век и то благодарение на първите магистърски програми, установени в САЩ през 1967 година и първите докторски програми през 1989 година. Днес темата е по-злободневна от всякога, заради такива сериозни проблеми като демографския срив, процеса на стареене и удължаването на живота, които не само поставят предизвикателства пред научната мисъл, но и изискват от правителствата подробно планиране на грижите към все по-застаряващото население.

Пионерите на геронтология естествено отдавна са си отишли, но със сигурност не са забравени. Животът на Мишел Шеврьол е не само пример на високи научни постижения, но и на дълголетие. Роден по времето на Луи XVI, три години преди Френската революция, животът му обхваща цели 102 години, включвайки тържественото откриване на Айфеловата кула. Очевидно първият специалист по геронтология би бил подходящ обект за изучаване от геронтологичната наука.