15.07.2014

Хайвер / Caviar – Дума на деня

Хайвер / Caviar

Забележително е, че на думата Хайвер й е било необходимо толкова много време, докато стигне до английския език. В крайна сметка есетрата е била обявена за кралско меню още през 1324 г.

Думата навлиза в английския език благодарение на пиесата „Хамлет“ на Шекспир. Хамлет говори на група актьори и ги моли да изиграят за него сцена от пиеса, която не се харесва на широката публика. Дори на този ранен етап хайверът има репутацията на храна за ценители, което не е толкова изненадващо, при положение че е бил привилегия на кралските особи.

Веднъж те чух, изпълняваше един, който май не беше още игран на сцена или ако е бил, то най-много един-два пъти, защото пиесата не би се харесала на широката публика – беше като чер хайвер за простака.“
(„I heard thee speak me a speech once, but it was never acted, or if it was, not above once; for the play, I remember, pleas’d not the million, ’twas caviare to the general.“)

Това се случва малко, след като думата се появява за пръв път в английския език. Използвана е от Жил Флетчер, който става посланик на Англия в Русия през 1588 г. и пише какво е открил там в трактата си, озаглавен „Of the Russe Common Wealth“, в който прави едни от първите описания на Русия и руснаците на английски език. Той пише за „Ickary“ (икра на руски език означава хайвер) или „Cavery“, който се добива в огромни количества по река Волга от риба, наричана белуга (в трактата думата е използвана за пръв път в английския език). В същия текст той за пръв път споменава думите болярин (boyar), Крим (Crimea) и татарин (Tartar) на английски.

По онова време хайверът е лукс, също както и днес. Но това не винаги е било така. В САЩ есетрата е била обикновена риба, срещала се е навсякъде в реките и хайверът е бил сервиран по баровете, за да стимулира консумацията на алкохол (нещо като фъстъците в днешно време). Немският преселник Хенри Шахт създава свой собствен бизнес с хайвер в Делауеър през 1873 г. и започва да го изнася за Европа. Там безскрупулни търговци на хранителни стоки го препакетират с етикета „Руски хайвер“ и го изпращат обратно в САЩ, където се продава на баснословни цени! В началото на 20 в. почти 90% от целия хайвер, продаван в САЩ, е бил реимпортиран.