31.10.2013

Хелоуин, Вси светии / Halloween – Дума на деня

Хелоуин, Вси светии / Halloween

Думата Хелоуин е съкратена версия от „вечер на Хелоуин“ и датира от времето, когато келтският календар е отбелязвал началото на Новата година на 1-ви ноември. Последната нощ на старата година е била известна като Нощта на магьосничеството, вещерството и тъмната магия. Противопоставяйки се на това, църквата обозначава деня като навечерие на Вси светии (думата hallow означава светия) и така чертае разграничителна линия между добродетелта и греха.

Думата се употребява за пръв път на английски език през 1556 година в „Nichols’ History of London“ и през следващите векове започва да се асоциира с пакостливо забавление и от време на време с кървава кинематографична смърт.
Обичаят да се раздават лакомства датира от 1927 година в Канада, от 1950 година се възприема и в САЩ. Като малко момче в Канада и САЩ, в края на 60-те години, авторът на този текст преживява удоволствието от колекционирането на достатъчно сладкиши, които оцеляват чак до Коледа, а когато се премества да живее в Англия, е разочарован да открие, че есенното забавление е ограничено до изгарянето на чучелото на Гай Фокс на 5-ти ноември.
Във Великобритания търговският потенциал на деня се извлича доста по-ефективно оттогава, но при еквивалент от около 500 милиона долара продажби, това е доста скромно в сравнение с продажбите в САЩ. Тази година например се очаква те да достигнат 7 милиарда долара. Приходите от тиквите, костюмите на призраци и разбира се, продажбите на свещи, правят този ден трети по продажби на стоки след Великден и Коледа.
Холивуд неизбежно намери начин да вземе своя дял от сезонната печалба. През 1978 година историята за безсмъртен маскиран сериен убиец постави началото на 10-серийния филм „Halloween“. Филмът генерира почти 400 милиона долара приходи от продажба на билети. И докато кинематографистите предпочитат да бъдат ужасявани от злодеи, които отказват да умрат, много почитатели на окултното прекарват всеки 31-ви октомври в сеанси, на които се опитват да се свържат с духа на илюзиониста Хари Худини, умрял точно на този ден през 1926 година. Така или иначе, това ще бъде напрегната нощ.

За честването на празника е необходимо да се запасим с достатъчно много сладкиши и да приготвим празнична тиква.