01.10.2013

Холестерол / Cholesterol – Дума на деня

Холестерол

Това вещество е идентифицирано за пръв път в камъни в жлъчния мехур през 1769 година от френския аристократ Франсоа дьо ла Сал. Но тъй като той не публикува труда си, друг французин му дава името си. Мишел Шеврьол (1786 – 1889) е роден в семейство на хирурзи и става един от най-известните и изтъкнати учени на 19 век.

Като професор по химия в Париж, Шеврьол прави задълбочени изследвания на сапуна. В резултат на проучванията му се раждат много научни статии, които водят началото си от 1813 година, а кулминацията им е забележителният му труд върху животинските мазнини „Изследвания върху мазнините с животински произход”, публикуван през 1823 година. В тази публикация за първи път се появява думата холестерол. Тя се ражда от съчетанието на гръцката дума choli (жлъчка) и steros (твърд). Само четири години по-късно думата навлиза в английския език, когато Майкъл Фарадей споменава думата холестерин.

Забележителната поредица от трудове на Шеврьол включва публикации върху човешкото възприемане на контрастни цветове. Това води до закона за едновременния контраст на цветовете, който ще има сериозно влияние върху импресионизма. Освен това той е пионер и в изучаването на геронтологията и ще остане в историята като обект на първото фото интервю през 1886 година.

Връзка между атеросклерозата и холестерола е спомената през 1889 година, по съвпадение годината, в която Шеврьол постига може би най-голямата си слава. Името му е изписано върху Айфеловата кула в момента на откриването й, а той е почетен като един от 72-мата най-изтъкнати френски таланти в областта на науката и инженерството.

От този момент нататък холестеролът се превръща в гореща тема за учените и работата в тази област носи Нобелова награда за медицина на Конрад Блох и Феодор Линен през 1964 година. Трябва да минат обаче още 20 години, преди медицината окончателно да признае връзката между високия холестерол и инфаркта. Смята се, че в момента около 71 милиона американци страдат от висок холестерол, като всеки от тях е заплашен от двойно по-висок риск от сърдечно заболяване, в сравнение с хората със средно ниво на холестерол.