29.04.2014

Инсулин / Insulin – Дума на деня

Думи, използвани за пръв път преди 100 години

Това е дума, влязла в употреба благодарение на млади лекари. Произхожда от латинската дума insula, която означава остров. Този специфичен остров всъщност са така наречените Островчета на Лангерханс – клетките в панкреаса, където се произвежда инсулин. Те са открити от немския анатом Пол Лангерханс през 1869 г., когато той е само на 22 г. Човешкото тяло съдържа около 1 млн. от тези островчета, които събрани заедно тежат само 1 грам, но играят решаваща роля при производството на инсулин.
Трябва да мине време преди самият инсулин да бъде открит. Думата се използва във френския език през 1909 г. от белгиеца Де Мейер в статия за панкреаса и в лекция от преди около 100 г. На лекцията Едуард Албърт Шарпи-Шафър говори за хипотетично вещество в панкреаса, което възпрепятства натрупването на глюкоза в кръвта и го кръщава инсулин.
Въпреки че думата е била вече въведена в употреба, работата по изолирането на инсулин не напредва до 1920 г. Тогава в Торонто, Канада, един съвсем млад доктор, отегчен от ежедневните си задължения, успява да си издейства ограничено пространство за изследвания, време и няколко кучета. Това изследване на Фредерик Бантинг е отразено през 1922 г. в монография със заглавие „Подготовка на екстрактите от панкреаса, съдържащи инсулин“. Славата и богатството веднага увенчават това дело. Още на следващата година само 32-годишен, Бантинг разделя Нобеловата награда с друг учен и все още е най-младият носител на наградата в областта на медицината. По същото време инсулин е произведен от американската компания Lilly и така е намерен начин за преборване с диабета, който се получава при ниски нива на инсулин.